Четвъртък, 02 Май 2024
           
Свят

ООН: Судан скоро ще се изправи пред най-жестоката гладна криза в света

   
ООН: Судан скоро ще се изправи пред най-жестоката гладна криза в света

Близо 11-месечната война в Судан между съперничещи си генерали "рискува да предизвика най-голямата гладна криза в света", предупреди Световната продоволствена програма на ООН.

Войната между началника на армията Абдел Фатах ал-Бурхан и бившия му заместник Мохамед Хамдан Дагло, който командва паравоенните Сили за бърза подкрепа, доведе до смъртта на десетки хиляди хора, разруши инфраструктурата и осакати икономиката на Судан.

Освен това повече от осем милиона души бяха принудени да напуснат домовете си още преди конфликта, което го превръща в най-голямата разселническа криза в света.

Сега "милиони животи, както и мирът и стабилността на целия регион, са поставени на карта", заяви изпълнителният директор на Световната продоволствена програма Синди Маккейн.

"Преди двадесет години Дарфур беше най-голямата гладна криза в света и светът се обедини, за да реагира", каза тя, визирайки обширния западен регион на Судан. „Днес Судан е забравен“, допълни тя.

Понастоящем Световната продоволствена програма няма достъп до 90 % от хората, които са изправени пред "извънредни равнища на глад" и твърди, че само 5 % от населението на Судан "може да си позволи едно хранене на ден"./БГНЕС