Понеделник, 29 Апр 2024
           
Политика

Денков за оставката си: Това не е политическа игра, а спазване на дадена дума

   
Денков за оставката си: Това не е политическа игра, а спазване на дадена дума

През следващите девет месеца трябва да извървим докрай реформаторския път, който начертахме миналия юни. Това заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет премиерът Николай Денков, пише Факти.

Преди два часа премиерът депозира оставката си в деловодството на Народното събрание.

"Това не е политическа игра, а спазване на дадена дума, политически феърплей и уважение към гражданите. Днес изпълнявам ангажимента, който поехме със съвместната декларация, която приехме на 6 юни 2023", каза той.

Правителството ще продължи да изпълнява задълженията си и да работи, докато бъде избран новият му състав, увери той.

"За повишаване на доходите, за създаване на устойчива бизнес среда, за засилване сигурността на държавата и за утвърждаване на позицията на България в международните отношения".

Премиерът посочи, че регулаторите трябва да бъдат извадени от "кланово-семейните отношения" и да не бъдат използвани като бухалки.

"Нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не осем джуджета и фалшиви нотариуси в правосъдната система", коментира Денков.

Предложения от ПП-ДБ меморандум Денков определи като "паметна бележка, която да напомни какво се разбрахме преди девет месеца и какво остава да свършим". Затова в документа нямало имена, а конкретни реформи.