Понеделник, 29 Апр 2024
           
Новини

БТР-ите най-после тръгват за Украйна

   
БТР-ите най-после тръгват за Украйна

Малко повече от месец след като военният министър Тагарев обяви, че "Операцията е в ход", българската бронирана техника е на път наистина да потегли за Украйна. На жп гарата в Нови Искър е започнало товарене на БТР-ите на жп превоз за страната, на която техниката бе обещана преди половин година, съобщава "Сега". Сред бронираната техника има и машини БРДМ 2.

Бронетранспортьорите бяха събрани, но очакваха румънска фирма, която осигурява железопътния транспорт. Забавената помощ за фронта бе една от конфликтните точки между ГЕРБ и ПП-ДБ, като в последните дни военният министър Тодор Тагарев бе многократно обвиняван, че не е направил нищо да изпълни решенията на правителството и парламента. "България много е помогнала. Знаете, че повечето от решенията за конкретно оказаната помощ са класифицирани, но България е една от страните, които помага най-много", заяви в отговор на нападките министър Тагарев.

България чака румънска фирма да уговори графика за превозване на 100-те БТР-а, които българският парламент реши да дари на Украйна. Това стана ясно от участие на зам. министърът на отбраната Атанас Запрянов в ефира на БНТ.

В края на ноември миналата година депутатите решиха да приемат законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г.

Това стана с гласовете на 152 народни представители, 57 гласуваха "против", а "въздържали се" нямаше. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН подкрепиха законопроекта, а "Възраждане" и БСП гласуваха "против".

След гласуването на решението за одобряване на споразумението с Украйна, президентът Румен Радев му наложи вето, но депутатите го отхвърлиха. 

Седмици по-късно министърът на отбраната коментира, че машините все още са у нас, тъй като транспортирането им до Украйна ще струва доста скъпо на държавния бюджет. “Три министерства работят заедно. Вече е ясно кой къде ще ги товари, къде ще ходят. Това си е една много сериозна логистична операция”, уточни той, след което коментира, че сумата за транспорт е голяма, но все пак тя би била поносима за нашата страна. “От министерството обаче ще търсим възможност транспортът да бъде финансиран от някоя от страните, участващи във формата Ramstein-(контактната група по отбрана на Украйна, т.нар. формат Ramstein), каза още Тагарев през януари т.г.

Веднага след поста на Тагарев се появи критичен пост на шефа на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев, депутат от ГЕРБ. 

"Близо 2 месеца след ратификацията на споразумението между България и Украйна за БТР-те и близо 6 месеца след решението на НС за изпращането им, те най-накрая могат да тръгнат. Близо 2 месеца правителството беше неспособно да осигури логистиката и да финансира операцията", написа Гаджев.

От него става ясно, че е имало помощ от Великобритания". "Добре че, Великобритания им помогна тази седмица, та да тръгнат нещата. Надявам се превозването да не отнеме нови 2 месеца", казва още Гаджев. Следва и заканителна част: "А как се изпълняват решенията на парламента, ще подлежи на анализ през февруари".