Неделя, 28 Апр 2024
           
Свят

Politico: Русия използва сръбски агент за прокремълска пропаганда в институциите на ЕС

   
Politico: Русия използва сръбски агент за прокремълска пропаганда в институциите на ЕС

"Руското разузнаване използва сръбски агент, за да проникне в институциите на ЕС и да разпространява прокремълски становища за инвазията в Украйна". Това се посочва в справка на западното разузнаване, с която се е запознала европейската редакция на Politico, цитирана от "Фокус“.

Още през октомври 2023 г. сръбската гражданка Новица Антич, активен "агент за влияние", който съзнателно е работил в тясно сътрудничество с руската агенция за сигурност, според документите, е провеждала срещи с европейски служители в Брюксел и по-специално с членове на Европейския парламент.

Сред тези евродепутати са германският депутат от групата на Зелените Виола фон Крамон-Таубадел, италианският депутат от групата на Социалистите и демократите Алесандра Морети и Владимир Билчик, словашки член на групата на консервативната Европейска народна партия, според съобщение за пресата и снимка, видяна от Politico. В разузнавателната справка няма нищо, което да подсказва, че Морети, Билчик и фон Крамон-Таубадел са знаели за връзките на Антич с ФСБ, когато са се срещали с него.

Морети, Билчик и фон Крамон-Таубадел не са отговорили на молбата за коментар от страна на Politico.

Антич, председател на Сръбския военен синдикат, се срещна и с представители на синдикатите EUROMIL и EPSU, които представляват съответно военнослужещите и служителите в обществените услуги в Европейския съюз. Към момента на публикуване на статията Politico не е получило отговор от EUROMIL или EPSU относно срещата с Антич.

Според информацията на западното разузнаване, с която се е запознал Politico, Антич е активен "агент на влияние" за Федералната служба за сигурност на Русия, известна като ФСБ.

Антич работи в тясно сътрудничество със сътрудник на ФСБ на име Вячеслав Калинин, руски гражданин и главен редактор на Veteran News (медиен уебсайт, специализиран в новини за ветераните от въоръжените сили. В раздела "За нас" на уебсайта се посочва, че той е "информационен партньор" на ФСБ и руското министерство на отбраната, наред с други звена на руските сили за сигурност.

Калинин не е отговорил на молбата за коментар от страна на европейската медия.

Макар че в разузнавателната справка се изтъкват по-специално действията на Антич, в нея се отбелязва, че Калинин е вербувал и други хора, без да се уточнява колко и в рамките на кои държави.

Русия използва Сърбия като отправна точка за операции за оказване на влияние, целящи да отслабят проевропейските и пронатовските настроения в страната, както и в Европейския съюз, който е твърд поддръжник на Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия преди две години. Антич използва ролята си на ръководител на сръбския военен съюз, за да критикува сръбския президент Александър Вучич и високопоставени членове на въоръжените сили на страната.

"Те се възползваха от всяка възможност, за да популяризират руската пропаганда, свързана с войната в Украйна", се посочва в справката, като се имат предвид срещите в Сърбия и страните от ЕС.

Новината, че Антич е провеждал срещи в Европейския парламент, подчертава уязвимостта на органа от подкрепяни от държавата операции за оказване на влияние. По-рано този месец Politico разкри, че в мобилните телефони на двама депутати в Европейския парламент, включително на бившия френски министър на Европа Натали Лоазо, която председателства подкомисията по отбрана на органа, е открит шпионски софтуер.

Антич и неговите представители не са отговорили на искането за коментар от страна на Politico.

Калинин покани Антич в Русия, за да се срещне с висши руски военни служители между 2019 и 2020 г. Първоначално двойката се е фокусирала върху оказване на влияние върху сръбското гражданско общество, но след това е разширила фокуса си, включвайки европейски синдикални организации и организации на ветерани, а през последните месеци и членове на Европейския парламент.

Антич, откровен критик на въоръжените сили на Сърбия, който е попаднал в немилост пред политическото ръководство на страната, в момента е задържан по неуточнени обвинения, според новинарския уебсайт Balkan Insight.

Според Balkan Insight през последните пет години Антич е бил уволняван два пъти от сръбската армия. Според изданието той е обявил гладна стачка в знак на протест срещу задържането си. Адвокатът на Антич отказва да уточни по какви обвинения е задържан.