Събота, 27 Апр 2024
           
Коментари

Османи: Русия смята да разшири конфликта в Украйна с помощта на Сърбия

   
Османи: Русия смята да разшири конфликта в Украйна с помощта на Сърбия

Русия няма да спре само с войната в Украйна, Западните Балкани са силно застрашени, заяви президентът на Косово Вьоса Османи на дипломатически форум в Анталия, Турция, като добави, че Сърбия е „протегната ръка“ на Русия за дестабилизиране на Региона, съобщи „Коха“.

Османи призова за решение за прекратяване на войната в Украйна. Според нея, ако конфликта не приключи мирно, последствията ще се разпрострат и върху Западните Балкани.

„Русия вижда Балканите като място, където иска да отвори нов фронт срещу Запада. Това беше потвърдено и от президента на Украйна Володимир Зеленски. Една от най-големите опасности на войната е разпространението или разширяването на конфликта. Ето защо ние постоянно казваме, че това, което се случва в Украйна, не се случва само на територията на страна, и че резултатът от тази война няма да бъде резултат само за Украйна“, каза тя.

„Начинът, по който тази война свършва, ще създаде прецедент- ако не говорим за справедлив мир, това ще бъде ужасен пример не само за балтийските държави, Молдова и Грузия, но също и за Западните Балкани. Русия го казва много открито, няма да се спра само на Украйна. Русия е напълно прозрачна за целта си, те искат да разширят конфликта“, добави Османи.

Като обвини Сърбия, че е протегнатата ръка на Русия, Османи описа как Русия исторически се е опитвала да намери почва за разширяване на войната.

„Отвъд факта, че сме съседи със Сърбия, която за съжаление не само напоследък, но и от доста време се превърна в протегната ръка на Русия в опит да дестабилизира региона. Не можем да открием руско влияние в Косово и това също ни помогна в борбата ни срещу руската пропаганда, която е огромна в нашия регион. Те винаги са виждали Западните Балкани като една от тези благодатни почви за конфликти. Имахме криза след криза в региона, защото руският интерес беше да върнем нашия регион в 90-те години, когато имаше войни и конфликти“, обясни президентът.

В рамките на форума с тема "Напредък на дипломацията по време на размирици" Османи заяви, че Косово има много отворени рани от войната, пише БГНЕС.