Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

Испания арестува българи за манипулиране на мачове

   
Испания арестува българи за манипулиране на мачове

Испанската полиция оповести за арестуването на 53-ма души, работили международна престъпна организация, която е използвала манипулативно резултатите от спортни събития и е измамила букмейкърски къщи, чрез най-съвременна технология за получаване на по-ранни сигнали от мачовете. Между задържаните във втората фаза на започналото през 2020 г. разследване има българи и румънци, а акцийта е в сътрудничество с Интерпол.

Групата е организирала и директни манипулации на мачове, главно в Румъния и България - чрез пряк контакт с футболисти. Организацията е правила измами при залози в "повече от 20 държави", сред които също Украйна, Русия и Боливия, обясни още Клаудио Маринели, ръководител на отдела за борба с прането на пари на Интерпол.

Друга част от дейността на престъпната група е било използването на супертехника, за да бъдат измамени букмейкърските къщи в Испания. Някои от арестуваните са давали срещу заплащане личните данни и банковите си сметки, за да може организацията да залага през тях на различни онлайн платформи или в букмейкърски къщи, без да привлича внимание, съобщи мадридската полиция на пресконференция.

Въпросните "мулета" били "младежи, на възраст между 18 и 25 г., предимно мъже без или с минимални доходи и с приятелски връзки с част от престъпната организация", разказа Давид Калвете, отговарящ за контрола на хазарта в полицията. Той добави, че тези хора са били задържани още в края на декември, главно в Мадрид и Толедо, но и в други региони от Испания.

При първата фаза на разследването - миналия септември, бяха задържани други 22-ма човека, включително на двама от лидерите на международната мрежа базирана в Испания - от румънски и български произход.

"Те са използвали огромни сателитни антени в домовете си и така са получавали видеострийм от самите терени. Това им е позволявало да видят какво се случва в реално време - 10-12 секунди преди сигнала от самото ТВ предаване. Този времеви отрязък е бил достатъчен, за да направят определен залог на живо преди букмейкърските къщи да успеят да реагират", разказа още Калвете.

Последно престъпната хазартна организация е заложила около 2 млн. евро, от които е изкарала чисто 4 млн. евро. Част от тези пари са били задържани от самите букмейкърски къщи, които са активирали защитен механизъм при установяване на шашми при залаганията.

Групата активно е използвала криптовалути и онлайн портали за плащания, с което е затруднявала проследяването на залозите. Контролирала е общо повече от 1500 акаунта в букмейкърски сайтове. 

Иззетите при претърсването предмети включват множество компютърно оборудване, 80 телефонни терминала, две големи сателитни антени и сигнални приемници, автомобил от висок клас, 5500 евро в брой и 13 000 евро фалшиви банкноти. Освен това полицията е иззела голям брой банкови карти и документация на името на трети лица, както и над 200 предплатени SIM карти от различни телефонни компании.

Блокирани са също така 47 банкови сметки, 28 сметки в портали за плащания и 400 000 евро в криптовалути.