Събота, 27 Апр 2024
           
Политика

Радев и Ердоган разговаряха в Анталия

   
Радев и Ердоган разговаряха в Анталия

Президентът Румен Радев се срещна в Анталия с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, съобщи БТА. Според съобщението на Дирекцията по комуникации на турското президентство двамата са обсъдили двустранните отношения, войната в Украйна и израелско-палестинския конфликт.  

Българският държавен глава е в турския град по случай откриването на третото издание на годишния Дипломатически форум в Анталия на тема: "Насърчаване на дипломацията по време на криза" с участието на близо 90 високопоставени официални представители, включително държавни и правителствени ръководители и министри на външните работи. Сред присъстващите на събитието са унгарският президент Виктор Орбан, руският външен министър Сергей Лавров и др.   

Президентът Ердоган е откроил в разговора важността на по-нататъшното засилване на сътрудничеството между Турция и България, особено в областта на отбранителната промишленост и енергетиката, а така също и развитието на отношенията в други области, се посочва в съобщението на Дирекцията по комуникации.

Турският президент е изразил още готовността на страната си да си сътрудничи с България в износа на втечнен природен газ по шосе, в обмена на опит и в областта на възобновяемата енергия.

Ердоган е посочил също, че Турция си поставя като приоритет предотвратяването на разпространението на конфликти в региона както по отношение на войната в Украйна, така и по отношение на конфликта Израел-Палестина, и полага максимални усилия за разрешаване на проблемите чрез диалог и мир.