Събота, 27 Апр 2024
           
Свят

Започна траурната церемония на Алексей Навални

   
Започна траурната церемония на Алексей Навални

Хиляди опечалени се събраха край църквата "Икона на Богородица Утолителка на моите скърби" в Москва, за да се простят с Алексей Навални. Страхът от репресии, от страна на властите, не се оказа достатъчно силен, за да попречи на свободомислещите руснаци да отдадат почит на покойния дисидент по време на погребението му, пише БГНЕС.

Церемонията се провежда две седмици след смъртта на Навални в арктически затвор. Поддръжниците му обвиняват руския президент Владимир Путин, че е убил своя главен критик и че се опитва да попречи на достойното му публично погребение. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди да не се провеждат „нерегламентирани събирания“ по време на погребението. "Всякакви неразрешени събирания ще бъдат в нарушение на закона и тези, които участват в тях, ще бъдат подведени под отговорност", заяви Песков.

Някои от опечалените крещяха "Навални", докато ковчегът му пристигаше в църквата в Мариино, където ще се проведе службата.

Друг руски опозиционер Борис Надеждин заяви, че смъртта на Навални е трагедия не само за семейството му, но и за милиони други руснаци. "Днешният ден е трагичен, защото смъртта на Алексей е голяма загуба не само за семейството и близките му, на които изказваме съболезнованията си, но и за огромен брой хора. Мисля, че за милиони хора в Русия, а и не само в Русия“, каза Надеждин.

В тълпата бяха посланиците на Франция и Германия, както и някои от последните свободни независими политици в Русия. "Хора като него не бива да умират: честни и принципни, готови да се жертват", каза една от опечалените. По пътя от метростанция "Мариино" до храма има коридор от метални ограждения , полицията проверява документите на минувачите. Интернет в района на църквата е с прекъсвания.

След траурната служба Навални трябва да бъде погребан на Борисовските гробища.