Неделя, 28 Апр 2024
           
Новини

Гвоздейков обяви кога ще бъде подписан нов договор за доставка на авиационно гориво

   
Гвоздейков обяви кога ще бъде подписан нов договор за доставка на авиационно гориво

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков заяви, че може би днес или най-късно във вторник ще бъде подписан нов договор за доставка на авиационно гориво, което е на същата цена, каквато е доставена от "Лукойл".

Той коментира темата, след като участва в откриването на благотворителен базар с мартеници в Министерството на образованието и науката.

Няма опасност Държавният авиационен оператор (ДАО) да спре работа, заяви пред журналисти по-рано в парламента министър-председателят Николай Денков. Премиерът отговори на въпрос, свързан с изпратено писмо от ДАО (бившият „Авиоотряд 28“) до министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, в което се посочва, че авиоотрядът няма договор за самолетно гориво - керосин, а писмото е изпратено вчера, ден преди дерогацията за руския петрол да бъде предсрочно прекратена. 

"Към момента обстановката е такава. Ако договорът бъде подписан във вторник, това е първият работен ден след празниците, означава, че към момента, през почивните дни, горивото за планираните полети е подсигурено, както и всички необходими процеси по поддържане на безопасността на полетите са осигурени и няма абсолютно никакви притеснения за ползвателите на услугите на държавния национален оператор. Това е което, мога да кажа към момента", заяви министърът на транспорта. 

Предложението от тяхна страна е за предоставяне на складови обеми - ако искаме да имаме налични количества, можем да го съхраним на летище София и да си купим гориво напред. Цената е сходна с тази на "Лукойл", която е била до момента, отново отбеляза транспортният министър. Той каза, че "руско гориво от днес, по изискванията на европейския регламент, вече не се използва и няма как да бъде доставено, така че е приключено с евтиното руско гориво, което изобщо не е евтино". 

"Обстановката е спокойна и трябваше да кажа истината пред вас, защото това, което снощи се тиражираше, е абсолютна дезинформация и неистина", заяви министърът на транспорта. По думите му писмото, което е изпратено от Държавния авиационен оператор, не е това, което е публикувано в медиите. "В писмото има финална част, в която се обяснява цялата ситуация и може би тази част, може би умишлено, не е представена на обществото, или е поднесена по изкривен начин, за да се създаде напрежение и отново пропаганда, че липсата на руско гориво ще създаде сътресения както на пазара, така и в държавата, което няма как да се случи", коментира Гвоздейков.

Източник: БТА