Неделя, 28 Апр 2024
           
Политика

Отпускат държавни парични награди за особени заслуги

   
Отпускат държавни парични награди за особени заслуги
  iStock

Парламентът прие решение за отпускане на държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията. Точката беше включена в дневния ред по предложение на председателя на Народното събрание Росен Желязков. Вносители са народните представители от ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, Тома Биков и Деница Сачева, пише NOVA.

В решението се посочват и имената на носителите на наградите за изключителните им постижения и цялостния им принос в областта на културата.

500 лева месечно ще получават на Стефка Берова, Йордан Марчинков, Богдана Карадочева, Николай Балинов, Величко Маринов и други. Сред хората, на които се отпуска пожизнена премия от 350 лв. на месец, са Никола Динев, Марин Цветков, Красимир Янакиев, Румен Илиев и Иван Бояджиев.

Изпълнението на решението се възлага на министъра на културата.

Председателят на Комисията по култура и медии Тома Биков обясни, че това решение цели да компенсира щатни служители на „Концертна дирекция“, които са работили от създаването ѝ до 1990 г. Повечето от тях са известни български музиканти. Има и технически сътрудници. По думите му проблемът е, че част от архива до 1990 г. е загубен и тези хора не могат да докажат  години стаж.