Неделя, 28 Апр 2024
           
Новини

Шестият българин, задължан в Лондон за шпионаж остава в ареста

   
Шестият българин, задължан в Лондон за шпионаж остава в ареста
  pixabay

Тихомир Иванчев е шестият българин, обвинен за шпионаж в полза на Русия. Той беше задържан във Великобритания, а съд в Лондон реши в сряда 38-годишният мъж да остане за постоянно в ареста, където са и петима други българи вече повече от година, пише Mediapool.

Тихомир Иванчев е бивш състезател по плуване от преди петнайсетина години, съобщи Нова телевизия. Във Великобритания той е имал фирма за ремонтни дейности и бояджийски услуги. Поставял е тапети, в повечето случаи на богати хора.

Тихомир Иванчев е бил в близки, приятелски, отношения с една от задържаните преди около година - Ваня Габерова. Седалището на неговата фирма се намира в близост до фризьорския ѝ салон. По данни на разследващите органи двамата са имали и обща адресна регистрация в определен период.

Тихомир Иванчев се е занимавал с проследяване на хора в Австрия и Черна гора, информираха местните власти.

Кралската прокуратура съобщи в сряда, че продължава да издирва лица, които може би са замесени с шпионската българска група в полза на Москва.

Тихомир Иванчев не е имал сериозна роля в шпионската клетка. Тя е била ръководена от 46-годишния Орлин Русев, който получавал задачи от Ян Марсалек, известен с една от най-големите финансови измами в Германия.

В сряда Тихомир Иванчев се яви лично в съда, където потвърди самоличността си. Следващото му дело е насрочено за 15 март, като той остава в ареста след отказ да бъде пуснат под гаранция.

Българската дипломатическа мисия в Лондон следи внимателно развитието на случая, макар и никой от арестуваните да не е търсил съдействие от посолството.