Понеделник, 29 Апр 2024
           
Политика

Василев: Можем да говорим за коалиция, когато имаме независими регулатори

   
Василев: Можем да говорим за коалиция, когато имаме независими регулатори

Когато покажем заедно, че можем да излъчим органи, които да направят независими прокуратура, съд и регулатори, работещи за българските граждани, тогава можем да говорим за нормален политически процес и коалиция. Това заяви финансовият министър Асен Василев на събитие, в което групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) отчете, че финансовата подкрепа с инвестиции за България се е увеличила над два пъти през 2023 г.,пише Investor.

Преди 6 март трябва да сме наясно, че България иска да е нормална европейска държава. Този път включва да има нормални регулатори, нормален съд и прокуратура и това да се оформи като писмен ангажимент, подчерта той. По думите му в първата част на документа за споразумение трябва да е записано как се излъчват регулаторите и квотите във Висшия съдебен съвет.

"Трябва да направим така, че всички системи в държавата да заработят и да станат независими", заяви Василев. На въпрос какво ще стане, ако това не се случи, той заяви, изборът е на ГЕРБ дали да приемат този подход, или да има нови избори. 

Финансовият министър допълни, че регулаторите трябва да бъдат по-ефективни и да не са само на хартия, а реалност и решенията им да бъдат в полза на българските граждани. "Те трябва да са независими от телефонни обаждания или от друго място", коментира Василев и подчерта, че от регулаторите зависи начинът, по който се управлява държавата.

"Всички скандали за нотариуси и джуджета, всички проблеми в енергетиката са свързани с това, че регулаторите не си вършат работата", заяви министърът.

"Имаме Комисия за защита на конкуренцията, която не вижда картел в най-разнообразни индустрии, като започнем с мобилните оператори и горивата. Имаме регулатор като КЕВР, който през 2022 г. реално беше независим и не позволи в най-голямата криза да се вдигнат цените на тока за гражданите, а сега виждаме, че те растат въпреки цените на борсата", коментира още Василев.