Четвъртък, 09 Май 2024
           
Политика

Денков: Вместо да продължим с реформи, фокусът се поставя върху министерски кресла

   
Денков: Вместо да продължим с реформи, фокусът се поставя върху министерски кресла

Предложението на ГЕРБ за коалиционно споразумение радикално променя договорените приоритети на правителството. Това заяви премиерът Николай Денков, който бе категоричен, че не приема предложението.

"Вместо да продължи с реформи, фокусът се поставя върху министерски кресла и борба за постове", коментира Денков в началото на правителственото заседание днес. Той призова задачите да бъдат изпълнени така, както са договорени с ГЕРБ и преди 9 месеца. Едва след това сме готови да обсъдим как да продължим напред, заяви Денков.

По думите му това управление бе създадено с една ясна задача - да освободи институциите от корупционния багаж, който влачат през всички години на прехода.

"Последните разкрития за групите на Нотариуса и Пепи Еврото показаха на всички, че правосъдието ни е превърнато в борса - че вместо да се борят с престъпността, организирани групи, с протекцията на политици, са изпълнявали мокри поръчки пред широко затворените очи на службите, прокуратурата и Антикорупционната комисия".

Сега е нужна политическа смелост за следващите стъпки, както са набелязани в управленската и законодателната програма, коментира Денков, а именно - избор на състава на Антикорупционната комисия, на Висшия съдебен съвет и на ключови регулатори.