Неделя, 28 Апр 2024
           
Политика

Кирил Петков не чул как Бойко Борисов му предлага коалиционно споразумение

   
Кирил Петков не чул как Бойко Борисов му предлага коалиционно споразумение

Кирил Петков не е слушал брифинга, в който Бойко Борисов предлага коалиционно споразумение на ПП-ДБ. По това време парламентарната им група се бе събрала в централата на ДСБ на "Кърниградска", за да изслуша военния министър Тодор Тагарев за работата му. Затова сега формацията ще чака от ГЕРБ да им пратят предложението си.

Конкретно Тагарев им разказал за помощта от България за Украйна, но Петков не можа да даде по-конкретна информация, защото в класифицирана.

"Не съм гледал пресконференцията на господин Борисов, но единственото, което разбрах е, че щяло да отнеме 10 дни да представи тяхната версия на документа. Според мен е много важно да работим по-бързо. Знам, че имаме три почивни дни. Не трябва да са почивни за хората, на чиито рамене стои цялата държава. Бих призовал ГЕРБ да работят по-бързо, по-старателно, така че да имаме възможността да работим заедно още през този уикенд. Не трябва да чакаме конференция на Европейската народна партия или каквото и да е било", каза Петков.

Вчера той е звъннал на Борисов, пуснал му е и SMS. "Време е да седнем да говорим. Стига толкова с тези медийни изяви. Цялата държава нас чака", казал му Петков, но не каза дали Борисов му е отговорил.

"Искам да видя точно какво означава това. Ние го направихме много публично. Разбрах, че те ще ми го връчат формално. Не мога да приема или отхвърля нещо, което не съм прочел", отговори той на въпрос би ли приел коалиционно споразумение с ГЕРБ.

Петков се съгласи с думите на лидера на ГЕРБ, че хората не гласуват за регулатори на изборите. "Точно това е проблемът. Ако хората ходиха да гласуват за регулатори, нямаше да им се вдига цената на тока, щеше да има наистина работещи КЕВР, КЗК", коментира експремиерът.

"В този момент нищо не може да приема или приемем, преди да видим реално какво предлагат. Ми трябва да го предложат максимално бързо, защото ние знаем едно - ние ще си спазим обещанието и на 6 март акад. Денков ще даде своята оставка. Всеки ден забава е ден забава в несигурност, който ме трябва на никого. Ние искаме правителството да продължи, вярваме на Мария Габриел, тя трябва да е следващия премиер, но това трябва да се случи максимално скоро. Десет дни е прекалено дълго", посочи депутатът.

Яснота по въпроса за външния министър все още няма. Помолен да коментира предложението на Борисов да има министър по европейските въпроси и двете партии да си разделят министерствата 10 на 10, Петков отговори: "Това е малко смешно. Може би аз изпускам математиката. Когато на един министър му се дадат две роли и тези две роли се водят като двама министри, това е леко нечестно, защото един човек взема две точки".

На журналистически въпрос дали ПП-ДБ прави крачка назад по въпроса, който е важен, защото държавата се управлява от министри, той обясни: "Тази държава, ако се управляваше само от министри, щяхме да сме процъфтели. Тази държава в момента се управлява от служби, които са нереформирани, от регулатори, които са деформирани, от Висш съдебен съвет, в който, като натиснеш Enter, всички гласуват с един глас. Това ние не искаме и мека не отвличаме темата с хитри ходове как да се разпределят различните министри. Те са много по-малко важни от тази т.нар. перманентна власт. Всички български граждани знаят, че 30 години гласуват за някакви хора в парламента, някакви министри, но животът им ме се променя. Защо? Заради точно тази перманентна власт, при която хората не говорят, но те управляват. Кой е гласувал за главен прокурор Сарафов? Аз не съм. Не съм гласувал шефката на КЗК да бъде майка на депутат, за службите, които не могат да открият едни шпиони като хората. Не съм гласувал, но те определят моя живот", ядоса се Петков.

"Нека не си играем на театър, а да седнем и да решим реалните задачи, които интересуват българските граждани. Другото е продължение на едно и също - говорене на театрални работи, а на хората животът не им се променя. На нас лично това ни омръзна и няма да отклоним темата. Нямам ли ясен отговор за регулаторите, за ВСС, службите, разговорът за министри е второстепенен", заяви той.

От изявлението му стана ясно, че акад. Денков е готов с оценката си на министрите от месец насам.

"Докато г-н Борисов е правил това изявление ние имахме възможността да имаме много директни въпроси и много хубав разговор с министър Тагарев. И той ме уведоми за всички дейности, които е направило министерството на отбраната за помощта за Украйна. И съм му много благодарен, защото разбрахме, че през последните 9 месеца много е направено", каза Петков. 

"Нито един български войник няма да бъде изпратен в Украйна. Този страх трябва да бъде премахнат. Призовавам нашите колеги от ГЕРБ да направят същото, което направихме и ние, за да не се говори на повърхностно ниво, да имат задълбочен разговор с министър Тагарев, за да разберат колко много е направено през последните месеци", посочи Петков.

Тагарев изрази готовност да се срещне с групата на ГЕРБ-СДС, за да им разкаже за даренията за Украйна и други въпроси от техен интерес. "Българската позиция е ясна и категорична, нямаме абсолютно никакви намерения да изпращаме българско военнослужещи в Украйна", увери Тагарев.