Неделя, 28 Апр 2024
           
Политика

Николай Денков намекна: Ротация ще има

   
Николай Денков намекна: Ротация ще има
  BGNES

Премиерът Николай Денков обясни, че ще има приемственост. Той посочи, че кабинетът ще продължи усилията си и от думите му стана ясно, че вероятно ротация ще има. На всички теми, които засягали общините, Мария Габриел щяла да отговаря. Това също навежда на мисълта, че ротация ще има.

Николай Денков и Мария Габриел взеха участие в годишната среща на НСОРБ, след като президентът Румен Радев я откри с приветствие по-рано. 

Денков посъветва градоначалниците да не вярват на политици, които им казват, че е по-добре да има избори и служебна власт. Няма да има промяна в основните приоритети, увери Денков.

Малко е смело да обещаем на всички проблеми решение. Това заяви финансовият министър Асен Василев на събранието на НСОРБ. Общата цел била хората да живеят добре. А иначе МФ работело добре с кметовете.

Асен Василев се похвали и че е вдигната капиталовата издръжка към общините. Дейностите, които подлежат на патентен данък минават към общините. Асен Василев чака предложенията за финансовата децентрализация на общините, като обясни, че принципно подкрепя процеса.

Но той иска равномерно разпределение, за да не се получават гета в страната. Няма да вдигаме данъци, обеща Асен Василев. Още отсега той препоръчва на кметовете да започнат работа по новата методика за изчисляване на такса смет.

Външният министър Мария Габриел поздрави НСОРБ за международната дейност. Тя разчита на общините за отбелязване на 20 години България в НАТО. Присъединяването към ОИСР не е самоцел, заяви тя. Това ще послужи на страната ни като катализатор за важни реформи и ще повиши стандарта на живот.

Според нея ключова е и ролята на общините за приемането на еврото през достъпни послания, които да стигнат до хората. България има амбициозна цел да бъде регионален иновационен център, което нямало как да се случи без общините. Иновациите вече са част от международните ни партньорства, по думите й. Вярвам, че всички работим за общи интереси, заяви Мария Габриел. Очакванията на гражданите са високи, но основателни, подчерта тя. И вие, и ние искаме хората да живеят по-добре, посочи премиерът.

Процесът по ротацията върви, обяви по-късно пред медиите премиерът. С Мария Габриел имали съгласие, че процесът трябва да е гладък. Напрежение създавало това как позициите ще бъдат запълнени- в КПКОНПИ, ВСС, регулаторите и др. Не става дума за това какви са постовете, става дума за това как ще работи държавата в следващите години, отсече Денков. По думите му рискът е в НС. Той вече е готов с оценката на министрите. До края на седмицата ще направят преглед на работата на министрите. Ще има успешна ротация и той ще се разбере с партиите, категоричен бе премиерът.

Подмяна на темата за квотното разпределение 50:50 вижда Денков. Това не означавало, че партиите ще слагат, когото си искат на съответните постове. Всички трябвало да са убедени в експертизата и морала на кандидатите. За премиера всички министри са се справили с работата си. Критиката му е, че не са били достатъчно комуникативни.

Български войски в Украйна няма да се изпращат. Тази категорична позиция изрази премиерът Николай Денков след визитата му при Володимир Зеленски. Не е поставян този въпрос. Той е готов да го потвърди и в парламента. Това, което обсъждаме с Украйна е военно-техническа помощ, изтъкна Денков. България произвежда снаряди за износ. Директен износ за Украйна няма.

news.bg