Неделя, 28 Апр 2024
           
Новини

Покривът на новия корпус на Френската гимназия в София протече

   
Покривът на новия корпус на Френската гимназия в София протече

Новият учебен корпус и физкултурен салон на Френската гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София бяха открити преди две години, а вече се нуждаят от ремонт. Мухъл по стените, течащ покрив, липсващи или некачествени довършителни работи, установиха при проверка общински съветници. В нея участваха Борис Бонев и Стефан Спасов от "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София" заедно със зам.-кметът по строителството Иван Матов. Договорът за новото строителство бе подписан през 2020 г. между Столичната община и "Булстрой груп" и е на стойност 5. 25 млн. лева с ДДС.

 

През 2022 г. тогавашният кмет Йорданка Фандъкова лично провери преди откриването новия корпус с девет учебни зали, три амфитеатрални кабинета по природни науки с индивидуални работни места и възможности за лабораторни изследвания и библиотека. Строителството бе прието без забележки и няма публична информация за наложени санкции по изпълнението, въпреки че от ръководството на училището са сигнализирали за множеството дефекти и проблеми.

 

"Като възпитаник на Френската гимназия ме боли, че след десетилетия чакане за нов салон и корпус днешните и бъдещите ученици в гимназията получиха нещо некачествено и опасно. Явно е, че техническите стандарти не са спазени, а работата е извършена некачествено, след като в толкова кратки срокове вече наблюдаваме сериозни проблеми", възмущава се Бонев.

 

Покривът на новия корпус на Френската гимназия в София протече

 

 

Част от видимите дефекти са счупени или на места изцяло липсващи панели от окачения таван, напукани стени и мазилки, липсващи дръжки на прозорци, необезопасени кабели висят от стените. В стаите и спортните съблекални има мухъл, който е опасен за здравето на учениците. Дворът на сградата също създава предпоставки за инциденти, тъй като има хлътвания и отчупвания от асфалта и неравности по целия терен. Дори с просто око се вижда, че ремонтът за над 5 млн. лв. е извършен изключително некачествено, с евтини материали и без спазване на изискуемите стандарти. Риск за учениците крие невъзможността волейболната мрежа да се монтира здраво в настилката, а се закрепва с бетонни бордюри, взети от подпорни стени на двора.

 

"Ние ще поискаме активирането на гаранцията в най-кратки срокове. Вече извършихме оглед на място, за да бъдат описани всички проблеми. До дни ще бъде готов констативния протокол, след което ще се пристъпи към гаранционни ремонти. Шокиращо е, че и преди година отново е имало констативен протокол, но предишното ръководство на общината от ГЕРБ не е предприело никакви действия. Тези, които не са строили качествено трябва да понесат последствията си, а тези, които са го допуснали, получиха своята оценка от софиянци. Досегашната липса на контрол приключва", увери Бонев.

 

Покривът на новия корпус на Френската гимназия в София протече