Понеделник, 29 Апр 2024
           
Свят

Русия забранява износа на бензин

   
Русия забранява износа на бензин

Русия въвежда шестмесечна забрана върху износа на бензин от 1 март, съобщава "Ройтерс".

Целта е да поддържа цените стабилни на фона на нарастващото търсене от потребителите и фермерите и да позволи издържането на рафинериите в страната - вторият по големина износител на петрол в света.

Забраната беше потвърдена от говорител на вицепремиера Александър Новак - основният служител на президента Владимир Путин за огромния енергиен сектор на Русия.

По информация на анонимен източник премиерът Михаил Мишустин е одобрил забраната, след като Новак я е предложил в писмо от 21 февруари. Друг източник уточнява, че решението е взето, но указът все още не е издаден.

"За да се компенсира прекомерното търсене на петролни продукти, е необходимо да се предприемат мерки за подпомагане на стабилизирането на цените на вътрешния пазар", отбелязва Новак в предложението си.

[Русия ограничава износа на бензин и дизел]

Русия ограничава износа на бензин и дизел

Временната мярка цели да стабилизира вътрешния пазар

Вътрешните цени на бензина са чувствителни за шофьорите и фермерите в Русия - най-големият износител на пшеница в света - преди президентските избори на 15-17 март. През последните месеци някои руски рафинерии бяха засегнати от украински атаки с дронове.

Русия и Украйна взаимно започнаха да нанасят удари по енергийната си инфраструктура в опит да прекъснат линиите за доставки и логистиката и да сломят бойния дух на опонентите си, докато търсят предимство в двегодишната война.

Износът на петрол, петролни продукти и газ е най-големият за Русия и възлиза на 1,9 трилиона долара, което го прави основен източник на приходи в чуждестранна валута за икономиката ѝ. Той гарантира, че Москва има място на върха на глобалната енергийна политика.

Кремъл работи със Саудитска Арабия - най-големият износител на петрол в света, за поддържане на цените високи като част от по-широката група ОПЕК+, която включва Организацията на страните износителки на петрол и ключови съюзници.

Русия доброволно започна да намалява износа си на петрол и горива с 500 000 барела дневно през първото тримесечие като част от усилията на ОПЕК+ за подкрепа на цените.