Понеделник, 29 Апр 2024
           
Коментари

БЗНС: Паметник на Васил Левски вместо Альоша в Пловдив - без тотеми на окупатора!

   
БЗНС: Паметник на Васил Левски вместо Альоша в Пловдив - без тотеми на окупатора!
  BGNES

„Като съюз на едни от най-старите демократи в България БЗНС категорично подкрепя искането на пловдивчани, а и на мнозинството свободни български граждани за демонтаж на паметника „Альоша“ в Пловдив и издигането на негово място на паметник на Васил Левски или на Христо Ботев.“
Това се казва в изявление на на БЗНС във връзка с инициативата за демонтиране на окупаторския момумент, доминиращ градското пространство на Пловдив.

Ето какво още се казва в позицията на земеделците:

Българските демократи приемаме присъствието на съветски монументи в съвременната действителност като незачитане на независимостта на Републиката и като знак на оскверняване на националната ни памет.

Тотемите на окупатора, държал България в подчинение 45 години, унищожавал елита на нацията и свободния дух на българите, превърнал държавата ни в съветска губерния и откъснал ни от мястото ни сред свободните демократични народи, трябва да бъдат премахнати!

В 21 век България е свободна и независима държава. Споменът за тоталитаризма никога не може да бъде изтрит, но отдавна трябваше да бъде сложен край на култа към паметниците му. Децата и младите хора в нашата страна заслужават да израснат със свободно българско самосъзнание, без върху тях да тегнат пропагандните образи на тоталитарната власт.

Позорно е в свободна България, в един от най-красивите ѝ градове, свързан с историята на няколко цивилизации, най-високият монумент да е олицетворение на култа към комунизма. Още повече днес, когато поредният диктатор в Кремъл нескрито изразява амбиции да възстанови влиянието на някогашния СССР на който България беше сателит.

ПП на БЗНС призовава областния управител на Пловдив Илия Зюмбилев да вземе принципна позиция по демонтажа на унизителния съветски монумент „Альоша“ в града и по примера на София да предприеме съответните действия.

Очевидно е, че освен гражданска инициативност се изисква и властова воля и решителност. БЗНС е доказвал многократно в историята си, че може да отстоява принципите на демокрацията срещу фашизма и комунизма. Днес подобни жертви не се изискват, но страхливата прикритост на хората, заемащи постове във властта, е неприемлива за нас. Нерешителността и бягането от отговорност разграничават Илия Зюмбилев от принципите на БЗНС.