Събота, 04 Май 2024
           
Новини

Един от защитените свидетели по разследването срещу Сарафов е получил заплашително писмо

   
Един от защитените свидетели по разследването срещу Сарафов е получил заплашително писмо

Един от защитените анонимни свидетели по преписката срещу и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е получил заплашително писмо, докато материалите по разследването срещу Петьо Петров-Еврото са се намирали във Върховния касационен съд (ВКС), пише Дневник.

Това съобщава Антикорупционният фонд (АКФ), позовавайки се на отговор на ВКС до АКФ на запитване за съдбата на веществените доказателства и класифицираните материали, изпратени от прокурор от Софийската районна прокуратура на ВКС заради констатацията, че обосновават необходимостта от започване на разследване срещу Сарафов за дейността му по времето, когато той беше заместник главен прокурор.

Според защитения свидетел това показва, че самоличността му е била разкрита, като той е попитал различни ведомства как се е стигнало до това разкриване.

Запитването на свидетеля е задвижило проверка на обработването на класифицираните материали във ВКС, която е заключила, че единственият, който се е запознавал със съдържанието им, е бил наблюдаващият прокурор Йордан Петров от Софийската градска прокуратура, отбелязва Антикорупционният фонд. Петров е изискал всички материали по делото срещу Еврото от ВКС с мотива, че липсата им пречела за изясняване на обективната истина по ръководеното от него разследване.

"Администрирането на веществените доказателства и секретните материали в този случай е поредното притеснително обстоятелство около разследванията на предполагаемите престъпни мрежи на Петьо Петров-Еврото и Мартин Божанов-Нотариуса за криминално влияние в правосъдието", коментира старши правният експерт в АКФ Андрей Янкулов.

Допълва, че разпореждането с тези доказателствени материали би трябвало да е единствено от компетентността на специалния прокурор Даниела Талева, разследващ главния прокурор и неговите заместници. В случая обаче първо до секретните материали е даден достъп на прокурор от Софийската градска прокуратура още докато са се намирали във ВКС, а впоследствие всички веществени доказателства и секретни материали са върнати от ВКС в прокуратурата.

Там материалите са попаднали във фактическата власт на прокурор от обикновената прокурорска йерархия, за когото няма изрични гаранции за независимост от Сарафов, каквито гаранции са законово разписани за специалния прокурор. Това повдига въпроса за риска от потенциално осуетяване на възможно разследване срещу Сарафов, под неформалния контрол на когото засягащите го доказателства са върнати, изтъква Антикорупционният фонд.

Вчера (26 февруари) стана известно, че прокурор Талева е изискала обратно доказателствените материали от Софийската градска прокуратура, свързващи Сарафов с казуса "Осемте джуджета", но не е известно дали към преписката по делото към момента е образувано наказателно производство.