Сряда, 24 Апр 2024
           
Новини

Главните прокурори на България и Турция откриха форум за противодействие на тероризма

   
Главните прокурори на България и Турция откриха форум за противодействие на тероризма

Противодействието и неутрализирането на терористични престъпления, начините за идентифициране на терористични клетки, както и разследването и наказателното преследване на финансирането на тероризма са сред основните теми на международен семинар, който главните прокурори на Република България и Република Турция – Борислав Сарафов и Бекир Шахин, откриха в Учебната база на прокуратурата в Цигов чарк. 

Форумът е част от официално посещение у нас на главния прокурор към Върховния апелативен съд на Република Турция Бекир Шахин и водената от него делегация от магистрати. 

В рамките на семинара ще се обменят добри практики и ще се направи преглед на правната рамка по отношение мерките за противодействие на тероризма и неговото финансиране. Във форума участват магистрати от Върховна прокуратура, следователи от Национална следствена служба, представители на ГДБОП-МВР, ДАНС, както и прокурори от Република Турция.

В рамките на своята визита у нас турският главен прокурор Бекир Шахин ще проведе срещи с представители на съдебната власт, МВР и службите за сигурност. 

Главният прокурор към Върховния апелативен съд на Република Турция Бекир Шахин е на посещение в България в отговор на визитата на делегация на българската прокуратура, водена от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов,  в Анкара през миналата година.