Събота, 27 Апр 2024
           
Свят

Турция обвини Израел пред Съда в Хага за конфликта в региона

   
Турция обвини Израел пред Съда в Хага за конфликта в региона

Турция заяви пред Международния съд, че израелската окупация на палестински територии е основната причина за конфликта в региона, съобщава "Ройтерс".

В последния ден от публичните изслушвания по дело, разглеждащо правните последици от израелската окупация на палестинските територии, турският заместник-външен министър Ахмет Йълдъз спомена атаките на "Хамас" от 7 октомври в Израел, при които загинаха 1200 души, както и военния отговор на Израел, който оттогава насам е причинил смъртта на над 29 000 палестинци.

"Развиващата се ситуация след 7 октомври още веднъж доказва, че без да се обърне внимание на първопричината за израелско-палестинския конфликт, не може да има мир в региона", подчерта той на шестия ден от изслушванията.

"Истинската пречка пред мира е очевидна. Задълбочаващата се окупация от Израел на палестинските територии, включително Източен Йерусалим, и неуспехът да се приложи визията за две държави", добави Йълдъз.

Върховният съд на ООН, известен още като Световния съд, изслушва позициите на над 50 държави след искане от Общото събрание на ООН през 2022 г. да излезе с необвързващо становище относно правните последици от израелската окупация.

Изслушванията са част от палестинския натиск международните правни институции да проучат поведението на Израел в окупираните територии.

Израел, който не участва в изслушванията, предупреждава, че участието на съда може да навреди на постигането на споразумение чрез преговори.

Миналата седмица палестински представители поискаха от съдиите да обявят израелската окупация на тяхната територия за незаконна и посочиха, че тяхното становище може да помогне за постигането на решение за две държави.

Очаква до шест месеца съдиите да излязат със становище по искането.