Вторник, 23 Апр 2024
           
Новини

Разкриха руски разузнавачи с българскa самоличност у нас

   
Разкриха руски разузнавачи с българскa самоличност у нас

Разкриха двама руски разузнавачи с българска самоличност, пребивавали у нас. ДАНС наложи забрана за влизане в страната на хора, установени като разузнавачи-нелегали на Службата за външно разузнаване на Руската федерация, съобщиха от Държавна агенция “Национална сигурност”.

Със заповед на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС) на 26 февруари 2024 г. на руските граждани Владимир Николаевич Горочкин, роден на 28.12.1984 г. в Калининград, Руска Федерация и Татяна Анатолиевна Горочкина, родена на 09.03.1986 г. в село Хватовка, Саратовска област на Руската федерация, е наложена принудителна административна мярка „забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите-членки на Европейския съюз" за срок от 5 години, тъй като за двамата има данни, че действат против сигурността на страната.

Установен е периодът, в който двете лица са пребивавали на територията на Република България, представяйки се за българските граждани Денис Рашков и Диана Рашкова, използвайки лични документи с посочените самоличности.

В ДАНС е придобита информация, според която Владимир Горочкин и Татяна Горочкина са разузнавачи-нелегали, участници в операция на Службата за външно разузнаване на Руската федерация, целяща осъществяване на разузнавателно проникване чрез използване на чужди самоличности.

Според придобитите данни, основната цел на присъствието на Владимир Горочкин и на Татяна Горочкина в страната ни е била да се сдобият с необходимите им български документи за самоличност и с правдоподобни биографични данни, потвърждаващи автентичността на същите, които впоследствие да използват за извършване на разузнавателна дейност извън територията на Република България.