Събота, 27 Апр 2024
           
Политика

Желязков: България подкрепя последователно присъединяването на Албания към ЕС

   
Желязков: България подкрепя последователно присъединяването на Албания към ЕС

"България подкрепя последователно присъединяването на Албания към ЕС и нямаме спорни политически въпроси. Коридор 8 е от ключово значение за свързаността и икономическото сътрудничество". Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата му с албанския президент Байрам Бегай. Двамата разговаряха в рамките на двудневното официално посещение на Желязков в Албания, предава БГНЕС от Тирана Димитър Русков.

Желязков подчерта, че засиленият ангажимент към Западните Балкани и източните партньори се е превърнал в неразделна част от отговора на ЕС на новата геополитическа реалност, вследствие на агресивната война на Русия срещу Украйна. Председателят на парламента отбеляза, че "България никога не е подкрепяла изкуственото свързване на европейските пътища на Албания и Република Северна Македония". "Ускоряването на интеграционните процеси не може и не трябва да бъде за сметка на принципа на собствените заслуги", каза Желязков.

Той припомни, че съществува потенциал за задълбочаване на сътрудничеството между България и Албания в сферите на икономиката, търговията, туризма и инфраструктурната регионална свързаност, като подчерта стратегическото значение на Коридор 8 и допълни, че като държава - членка на ЕС, България е вложила значителни усилия за включването му в разширената трансевропейска транспортна мрежа като част от коридор „Западни Балкани/Източно Средиземноморие“. Албанският президент Байрам Бегай изрази изключителната си благодарност за българската подкрепа по пътя на страната му към членство в ЕС. "Вашето приятелство и помощ са безценни за бъдещето на Албания", подчерта той.

Бегай пожела на България възможно най-скоро да може да се ползва в пълна степен от пълноправното си членство в Шенген.

"Ние оценяваме нашите отношения като отлични и стабилни, изградени на солидна историческа основа, традиционно приятелство, сътрудничество и партньорство", заяви Росен Желязков. Председателят на НС допълни че между София и Тирана няма нито открити, нито спорни политически въпроси, а активен и ползотворен диалог на най-високо равнище. Въпреки че обемът на двустранната търговия се е увеличил почти двойно в периода 2018 - 2022 г., икономическото сътрудничество далеч изостава от нивото на политическия ни диалог, отбеляза председателят на НС. Той каза още, че туризмът е най-динамично развиващият се отрасъл в двустранните търговско-икономически отношения през последните години, като се забелязва трайно увеличаване броя на посещенията на албански и български граждани в двете страни, както и постепенното възстановяване на предпандемичните нива на туристопотока.

"Пускането на редовна авиолиния София-Тирана е в много напреднал етап и се надяваме до 1 година да бъдат осъществявани полети", заяви Росен Желязков, като добави, че това несъмнено ще улесни контактите между фирмите в двете страни и обмена на туристи. Председателят на НС отбеляза, че в лицето на българското национално малцинство Албания има едни от най-трудолюбивите граждани за просперитета на страната и силни привърженици за европейското бъдеще. "Очакваме с нетърпение публикуването на резултатите от неотдавнашното преброяване на населението в Албания, първото след признаването на българското национално малцинство", добави той. Президентът Бегай подчерта, че българското малцинство има всички възможности за развитие и абсолютно равни права с всички други албански граждани.

В рамките на визитата Росен Желязков ще проведе среща и с председателя на албанския парламент Линдита Никола. Председателите на парламентите на България и Албания ще направят съвместно изявление, а след това ще открият изложбата "Дипломация и изкуство" в сградата на албанското Народно събрание. Предвиден е прием на българското посолство в Тирана по случай 3 март, Националния празник на България.

В състава на делегацията са народните представители Тома Биков - член на групата за приятелство България-Албания (ПГ на ГЕРБ-СДС), Ванина Вецина (ПГ на „Продължаваме промяната“), Хамид Хамид - председател на Комисията по икономическа политика и иновации (ПГ на ДПС), Климент Шопов - председател на Групата за приятелство България-Албания (ПГ на „Възраждане“), Румен Гечев - член на групата за приятелство България-Албания, (ПГ „БСП за България“) и Павела Митова (ПГ на “Има Такъв Народ”). /БГНЕС