Понеделник, 29 Апр 2024
           
Свят

Израелската армия е представила план за евакуиране на населението от ивицата Газа

   
Израелската армия е представила план за евакуиране на населението от ивицата Газа

Израелската армия е представила на военния кабинет план за евакуиране на населението от зоните на сражения в ивицата Газа, посочва се в изявление от кабинета на премиера на страната Бенямин Нетаяху в понеделник, пише Investor.

В изявлението не се посочват подробности за това как или къде ще бъдат преместени цивилните.

Съобщението е публикувано, след като египетски, катарски и американски експерти се събраха в Доха, Катар, за разговори, на които присъстваха и представители на Израел и групировката „Хамас“, според публикации на египетски медии. Това е последен опит за осигуряване на примирие преди свещения за мюсюлманите месец Рамадан.

От САЩ казват, че продължаващите посреднически усилия са довели до "разбиране" за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници, а източник на „Хамас“ коментира, че групировката настоява за изтеглянето на израелските сили.

Нетаняху отхвърля призивите за изтегляне като „заблуда“. Според него нахлуване на сухопътните сили в Рафах, където все още няма боеве по земя, ще донесе на Израел „пълна победа“ над „Хамас“ в рамките на седмици.

Пред CBS в неделя той коментира, че примирие ще забави донякъде сухопътна операция в Рафах, но тя така или иначе ще се осъществи. „Това трябва да бъде направено, защото пълната победа е нашата цел и пълната победа е наблизо – не след месеци, а след седмици, след като започнем операцията“, посочва Нетаняху.

Чуждестранни правителства и хуманитарни организации многократно са изразявали опасения, че нахлуването в Рафах ще причини масови цивилни жертви. Повече от 1,4 млн. палестинци, повечето от които разселени от други места, се намират в града.

Това е и входната точка за доставките на хуманитарна помощ през съседен Египет. Помощта обаче не достига и хората се редят на дълги опашки за оскъдни пакети. Палестинците, останали в северната част на ивицата Газа, гладуват, защото са на практика хванати в капан и до тях никакви помощи не достигат.

Военната кампания на Израел е убила най-малко 29 692 души в ивицата Газа, предимно жени и деца, според здравното министерство на територията, управлявана от „Хамас“.

Войната избухна след безпрецедентна атака на „Хамас“ на 7 октомври 2023 г. Тогава около 1200 израелци бяха убити, а около 250 души – израелски и чуждестранни граждани, бяха отведени в ивицата Газа като заложници. Предполагаемите загинали заложници са 31 души, според израелските власти.

Посредниците изразяват надежда, че временно примирие и размяна на заложници и затворници могат да бъдат осигурени преди началото на Рамадан на 10 или 11 март. Кралят на Йордания Абдула II предупреди, че битките по време на свещения месец "ще увеличат заплахата от разширяване на конфликта", според изявление.

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал-Тани, в чиято страна пребивават лидери на „Хамас“ и който помогна за постигането на едноседмично примирие през ноември, трябва да посети Париж тази седмица, съобщи френското президентство.

Според медийни публикации враждуващите страни обмислят шестседмично спиране на боевете и първоначална размяна на десетки жени, непълнолетни и болни заложници срещу няколкостотин палестински затворници, държани от Израел.

Египет продължава да държи границата си с ивицата Газа затворена и декларира, че няма да подкрепи и да участва в улесняването на каквато и да е операция за изтласкване на палестинците от Газа. Сателитни изображения показват, че от египетска страна се строи ограждение за защитена зона.

Вътре в Израел натискът върху Нетаняху от страна на семейства на заложници, които изискват по-бързи действия, расте. В страната редовно се провеждат антиправителствени протести от октомври 2023  г. насам.

Министърът на отбраната Йоав Галант каза също така, че няма да се прекъсват и действията срещу ливанския съюзник на „Хамас“ – „Хизбула“, чиито бойци разменят почти ежедневен огън с израелските сили от началото на октомври. „Ако някой си мисли, че когато постигнем сделка (с „Хамас“), това ще облекчи случващото се тук – греши“, коментира той.