Неделя, 28 Апр 2024
           
Развлечения

Индийската компания Reliance и Disney се споразумяха за сливане

   
Индийската компания Reliance и Disney се споразумяха за сливане

Индийската компания Reliance Industries е подписала "обвързващ договор" за сливане с местното подразделение на Walt Disney, пише БГНЕС. Индийският пазар на развлечения вече е един от най-големите в света, а очакваното сливане ще създаде огромен и мощен гигант в този сектор. Съобщението за сделката идва в момент, когато милиардерът Мукеш Амбани, председател на петролно-телекомуникационния гигант Reliance Industries, се готви да приеме шефа на Disney Робърт Айгър на 1 март за сватбата на сина си в западния индийски щат Гуджарат.

Сделката предполага медийното подразделение на Reliance и свързаните с него лица да притежават най-малко 61% дял в обединеното предприятие, а останалата част - Disney. Disney е подложен на значителен натиск, откакто Игър се върна от полупенсия преди повече от година, когато наследникът му не постигна добри резултати. 66-годишният Амбани е десетият най-богат човек в света според списъка на милиардерите в реално време на Forbes.

Той е поканил списък от влиятелни бизнесмени и политици да отпразнуват сватбата на сина му Анант Амбани и Радхика Мерчант, дъщеря на индустриалец, от 1 до 3 март. Телевизионната компания CNBC-TV18, която е частично собственост на Reliance, съобщи, че списъкът с гости на Амбани включва ръководителя на Meta Марк Зукърбърг, основателя на Microsoft Бил Гейтс и изпълнителния директор на Adobe Шантану Нарайен, както и шефове на инвестиционни и банкови компании и звезди от Боливуд и крикета.

Сред другите гости са Иванка Тръмп, дъщерята на бившия президент на САЩ, както и бившият шведски министър-председател Карл Билд, бившият канадски министър-председател Стивън Харпър и кралят на Бутан. Миналия месец предложеното сливане на стойност 10 млрд. долара между индийската компания Zee Entertainment и местното подразделение на японския гигант Sony беше отменено, както се съобщава, поради разногласия относно това кой ще оглави новата структура.