Петък, 03 Май 2024
           
Свят

Руските следователи със заплаха да погребат Навални на територията на затвора

   
Руските следователи със заплаха да погребат Навални на територията на затвора

Руските следователи са заплашили да погребат Алексей Навални на територията на затворническата колония, където той е починал, ако семейството му не се съгласи да организира закрито погребение, съобщи екипът на опозиционния лидер, пише Dariknews.

"Преди един час следователите се обадиха на майката на Алексей и ѝ поставиха ултиматум. Тя има три часа, за да се съгласи на тайно погребение без публично прощаване, или Алексей ще бъде погребан в колонията", пише говорителката на Навални Кира Ярмиш в социалната мрежа X.

Майка му, Людмила Навална, "отказа да преговаря... защото нямат право да решават как и къде да погребат сина ѝ", заяви Ярмиш.

Екипът на Навални твърди, че руските власти се "страхуват" от опозиционния лидер, дори и след смъртта му и отказват да разрешат публично погребение, което би могло да се превърне в израз на подкрепа за опозицията му срещу Путин.

Съмишлениците също така нарекоха Путин "убиец", който се опитва да прикрие следите си, като не разрешава независим съдебномедицински анализ на тялото на Навални.

През последната седмица руската полиция арестува стотици опечалени на импровизирани паметници в памет на опозиционния лидер.

Путин не е коментирал публично смъртта на Навални.

Междувременно представители на руските културни и медийни среди, критично настроени към Кремъл, призоваха властите да предадат тялото на Алексей Навални на роднините му, след като майка му обвини Москва, че иска тайно да погребе останките на сина си, съобщи АФП. 

Екипът на борещия се срещу корупцията активист, който почина миналата седмица в наказателна колония отвъд полярния кръг при неясни обстоятелства, представи призиви от редица публични личности, отправени в социалните мрежи. Сред тях са нобеловият лауреат и журналист Дмитрий Муратов, режисьорът Андрей Звягинцев, писателят Виктор Шендерович и участничката в протестната група „Пуси Райът“ Надежда Толоконникова.

„Срамота е да се говори нещо такова в държава, която все още се смята за християнска, но предайте на Людмила Ивановна сина ѝ“, обяви Дмитрий Муратов, главен редактор на независимия вестник „Новая газета“, имайки предвид майката на Навални. 

„Путин дълги години се страхуваше от Навални, докато беше жив. И Путин се страхува от Навални и след смъртта му – след като уби Навални, той все още се страхува от него“, заяви Шендерович, обявен за „чуждестранен агент“ от Москва заради критиката си срещу руската инвазия в Украйна.