Събота, 27 Апр 2024
           
Политика

Парламентът прие ветото на президента и определи кой ще разпределя бюджета на съдебната власт

   
Парламентът прие ветото на президента и определи кой ще разпределя бюджета на съдебната власт

Измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), съобразени с ветото на президента, бяха окончателно приети днес със 151 гласа от "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ-СДС, ДПС и различен брой депутати от опозицията, и 52 гласа против от "Възраждане", БСП, "Има такъв народ", които подкрепиха някои разпоредби, по други бяха против или се въздържаха, пише Дневник.

Радев мотивира ветото в началото на февруари, подчертавайки, че връщането на пленума на Висшия съдебен съвет противоречи на Конституцията и идеята за съдебна реформа, а опозицията бе готова да сезира Конституционния съд, в случай че управляващото мнозинство все пак бе преодоляло ветото.

Съгласно промените, редактирани в съответствие с ветото на президента, съдийската и прокурорската колегия на ВСС ще бъдат юридически лица със седалище София и се обявяват за първостепенни разпоредители с бюджета на съдебната власт.

За целта Съдийската и Прокурорската колегия на досегашния Висш съдебен съвет временно ще изпълняват функциите съответно на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет. Това ще продължи до избирането на предвидените в промените на конституцията нови органи - Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет.

Депутатът от ГЕРБ Бранимир Балачев, който единствен от управляващото мнозинство се изказа, поясни, че така се решава противоречието с последните промени в Конституцията, с които е закрит пленумът на Висшия съдебен съвет, а законопроектът за НПК предвиждаше с преходните разпоредби промяна на Закона за съдебната власт (ЗСВ), с която да продължи да функционира неопределено време пленумът.

Проблемът дойде от това, че законът за бюджета беше приет преди промените на конституцията и остана несъобразен с основния закон, каза Балачев. И апелира да бъде подкрепен законопроектът, за да се отпуши работата на управляващите органи на съдебната власт, а именно да могат да разпределят бюджета на системата, да управляват съдебните сгради, да вземат решения във връзка с юридическото образование - все въпроси, които са били в компетенциите на закрития вече пленум.

Така в комисията днес бе решено, че съдийската и прокурорската колегия на ВСС при изпълнение на функциите на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет са юридически лица. Всеки съвет ще излъчи своя номинация, която ще го представлява.

Съгласно промените съдийската и прокурорската колегия на досегашния Висш съдебен съвет временно ще изпълняват функциите съответно на Висш съдебен съвет, съответно Висш прокурорски съвет, решиха депутатите. Това ще продължи до избирането на Висш съдебен съвет и на Висш прокурорски съвет.

Разширяват се правата на обвиняемите и пострадалите на по-ранен етап от наказателния процес, предвижда друг текст от НПК, гласуваха депутатите, потвърждавайки ветото на президента и по тази разпоредба.

При разглеждане на мярка за неотклонение "задържане под стража" в досъдебното производство обвиняемият и неговата защита ще могат да се запознаят с всички доказателства, което съответства на европейската директива по въпроса за правата на обвиняемите. В предишния вид на закона се предвиждаше да се дават само доказателства, въз основа на които се определя мярката "задържане под стража".