Понеделник, 29 Апр 2024
           
Свят

Байдън обяви нови 500 американски санкции срещу Русия

   
Байдън обяви нови 500 американски санкции срещу Русия

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви нови 500 американски санкции срещу Русия. Това се казва в негово официално изявление на сайта на Белия дом. Санкциите са насрочени да съвпаднат с втората годишнина от войната на Русия срещу Украйна и смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални, пише News.

"Днес обявявам повече от 500 нови санкции срещу Русия заради продължаващата й завоевателна война в Украйна и заради смъртта на Алексей Навални, който беше смел антикорупционен активист и най-твърдият лидер на опозицията на Путин. Тези санкции ще бъдат насочени към лица, свързани със затвора на Навални, както и руските финансови и отбранителни индустриални сектори, мрежи за доставки и укриващи санкции на няколко континента", се казва в изявлението.

Байдън добави, че "Путин ще плати още по-висока цена за своята агресия в чужбина и репресиите у дома". Освен това Съединените щати ще въведат нови експортни ограничения за почти 100 организации, които подкрепят "руската военна машина". Байдън каза, че неговият екип предприема мерки за допълнително намаляване на енергийните приходи на Русия.

Съединените щати, каза той, ще засилят подкрепата си за гражданското общество и независимите, включително руски, медии. Самият списък със санкции все още не е публикуван.