Неделя, 28 Апр 2024
           
Коментари

Стойчо Стойчев: 50 на 50 разделение в регулаторните комисии няма как да стане. Исканията за управление са неизпълними

   
Стойчо Стойчев: 50 на 50 разделение в регулаторните комисии няма как да стане. Исканията за управление са неизпълними

"Показва се все по-нарастващата негативност един към друг. Извиването на ръце, което бяхме свикнали да прощаваме, вече извира точно като каймака на турското кафе”. Това коментира в „Здравей, България” политологът Росен Стоянов по повод острата размяна на реплики между Делян Пеевски, Бойко Борисов и Христо Иванов в четвъртък.

Бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов прогнозира, че ротация ще има и тя ще бъде базирана на писмено съгласие по основните приоритети. „Хубавото на този документ е, че има ясни приоритети в сферата на разузнавателната общност, на външната политика, на електронното управление и цифровата трансформация, съдебната реформа”, заяви Шаламанов по повод предложения от ПП-ДБ меморандум.

Според Стойчо Стойчев заложените искания за управление са неизпълними. ”50 на 50 разделение в регулаторните комисии няма как да стане, при положение че същите тези хора в Конституцията записаха, че регулаторите се избират с 2/3 мнозинство в Народното събрание”, заяви Стойчев.

Според Шаламанов Мария Габриел се справя отлично като външен министър и по темата за поста ще се стигне най-лесно до съгласие.

Росен Стоянов коментира, че е наивно да се вярва, че с убийството на Мартин Божанов са свършили "брокерите на влияние" в съдебната система.

По думите на Стойчев, ако съдебната система стане по-дигитално насочена, до голяма степен много от практиките в нея ще се изсветлят и „разпъването на чадъри” ще бъде невъзможно.