Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

Над 300 заявления за подпомагане на деца и лечебни заведения са постъпили от началото на кампания 2023-2024 г. на „Българската Коледа“

   
Над 300 заявления за подпомагане на деца и лечебни заведения са постъпили от началото на кампания 2023-2024 г. на „Българската Коледа“

Благотворителната инициатива „Българската Коледа“ се ползва с високо обществено доверие заради прозрачните механизми за набиране на дарените средства и ефективното им разпределение за нуждаещите се деца и лечебни заведения. Принос за това оказва професионализмът на членовете в Експертния съвет към инициативата, които разглеждат всяко заявление за подпомагане. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес със специалистите от Експертния съвет, който проведе първото си заседание в рамките на 21-ото издание на кампанията. Тя започна през декември 2023 г. и ще продължи цяла година под наслов „Да дарим надежда на дете в беда“ в подкрепа на детската хирургия.

Държавният глава изрази признателност на членовете на Експертния съвет -  водещи специалисти по детски болести, представители на неправителствени и пациентски организации, за  работата им и за утвърждаване на „Българската Коледа“ като надеждна и прозрачна благотворителна кампания. В хода на срещата бяха обсъдени проблемите пред детското здравеопазване у нас, свързани с навременната диагностика, лечение и рехабилитация. Беше поставен въпросът за реимбурсиране от държавата на медикаменти,  които „Българската Коледа“ в продължение на редица свои издания осигурява на деца с определени редки заболявания. 

От началото на кампания 2023-2024 г. до настоящия момент получените средства чрез банкови преводи възлизат на 2 878 000 лева. Изпратените кратки съобщения и гласови обаждания са на стойност 272 000 лева. Така бюджетът, с който „Българската Коледа“ 2023-2024 разполага, е 3 150 000 лв. Целите на тазгодишното издание на инициативата са да привлече общественото внимание към детската хирургия, да повиши информираността за хирургичните интервенции при деца с вродени и придобити заболявания, тяхното влияние върху живота им, както и да помогне на децата с такива заболявания за навременно диагностициране, лечение  и рехабилитация.

До този момент в Администрацията на Президента са постъпили 300 заявления за подпомагане на деца. Исканията за подпомагане са основно за диагностика, медикаментозна терапия, рехабилитация, медицински изделия и помощни средства. Всеки родител, който има болно дете и се нуждае от помощ за осъществяване на лечението или рехабилитацията му, може да подаде документи за подпомагане от кампанията. Експертният съвет и Комисията към „Българската Коледа“ ще разгледат всички постъпили заявления и ще вземат решение за необходимото и възможно подпомагане, като молби за подпомагане на деца се приемат целогодишно.

Към момента общо 30 лечебни заведения са подали заявления за закупуване на медицинска апаратура със средства от кампанията.  Организаторите на „Българската Коледа“ уверяват, че както и досега, набраните суми от дарения ще бъдат разпределени публично, прозрачно и обществено отговорно.

Кампанията се организира и провежда на основание Правилата за набиране и разпределение на средствата по благотворителната инициатива „Българската Коледа”.

Повече информация за реда за подпомагане на деца и лечебни заведения, както и за дарения към инициативата, е достъпна на интернет страницата на „Българската Коледа“.