Понеделник, 29 Апр 2024
           
Свят

Буяр Османи ще бъде кандидат за президент на РСМ

   
Буяр Османи ще бъде кандидат за президент на РСМ

Настоящият македонски външен министър Буяр Османи ще бъде кандидат за президент на Северна Македония. Лидерът на "Демократичния съюз за интеграция" (ДСИ) Али Ахмети обяви официално кандидатурата във видео обръщение от партийната централа в Мала Речица, предава БГНЕС.

Ахмети призова македонските граждани "да се обединят за най-важния референдум в момента": "НЕ на Русия, ДА на Европа" и да изберат проевропейски президент и вицепрезидент. Албанските партии казват, че конституцията трябва да бъде променена в бъдеще, за да се премахне изборът на президент на страната чрез пряко гласуване на гражданите и да се премине към избор от законодателния орган. Според Али Ахмети отварянето на конституцията ще даде възможност за реализиране на Договора за добросъседство и продължаване на европейската интеграция. ДСИ няма да участва в кабинет, който отказва да приеме конституционните промени. 

"Решаващо значение в тази битка имат изборите, които ни предстоят - парламентарни и президентски. Затова ви помолим да останете заедно, да се наредите с нас за реализирането на исканията ни от (от 2016 и 2020 г.) за конституционни промени и избор на президент и вицепрезидент на държавата в парламента, вписване на българите и други общности в конституцията и да кажем категорично НЕ на Русия, и ДА на Европа.

Пред вас давам твърда клетва, че няма да бъдем част от правителство, което няма да промени конституцията и ще отидем в опозиция, за да се борим и победим екзистенциалните заплахи за нашата страна", каза лидерът на партията. Първият тур на президентските избори ще се проведе на 24 април, а вторият на 8 май. Заедно с втория тур ще се проведат и парламентарни избори.