Сряда, 01 Май 2024
           
Новини

Столична община, управлявана от Васил Терзиев, е разрешила на Митрофанова да чества в София Деня на съветската армия

   
Столична община, управлявана от Васил Терзиев, е разрешила на Митрофанова да чества в София Деня на съветската армия

В навечерието на 100-я ден от управлението си кметът на София Васил Терзиев, горд наследник на партизани, комунисти и десари, е дал разрешение на Руското посолство и посланик Елеонора Митрофанова да честват в София тържествено, с поднасяне на венци и цветя „Деня на защитника на отечеството“. Церемонията е насрочена за 22 февруари от 11 часа на Паметник-костница на Съветската армия в ж.к. „Лозенец“, независимо че официалната дата за почит е 23-ти февруари. Скандалната информация Faktor.bg научи от свои източници във Външно министерството. Митрофанова е поискала разрешение от кмета на София чрез специално писмо, изпратено на Министерство на външните работи, което е препратено до кметството. Пак по същия канален ред Терзиев е можел да откаже честванията, защото има сериозни аргументи и основания за опазване на реда и гражданския мир. От Столична община вече са дали разпореждане до няколко институции за организацията и реда на движение в района на фалшивата костница.

23-ти февруари десетилетия наред е официален и важен празник в календара на бившата СССР – „Ден на съветската (червената) армия“.  Обявен е за празник на Съветската армия и Военно-морския флот през 1946 г. с указ на Сталин. След разпадането на СССР, по времето на президента Борис Елцин е прекръстен на „Ден на защитника на Отечеството“, но болшевишката дата символно е запазена. 

Години наред този „празник“ се използва у нас от Руското посолство и петата им колона от  комунисти, социалисти и русофили за

открита провокация към гражданския мир и българската история

Тържествата по традиция се провеждаха пред паметника на съветската армия – МОЧА, в Княжевската градинка, който вече е демонтиран, и пред Паметника-костница в „Лозенец“.

Скандалното в случая е, че мемориалът в „Лозенец“ е фалшива костница, само така се нарича, вероятно за да звучи по-внушаващо. Но реално там няма дори и една кост от съветски войник. Освен това исторически неопровержим факт е, че въпросната Червена армия, която утре ще се чества в българската столица, е кървав окупатор на България. У нас реално след комунистическия преврат от септември 1944 година съветската армия не е дала нито една жертва в сражения, с изключение на препилите солдати в Бургас, натровени с чист спирт. Същият окупатор превърна страната ни за 45 години в своеобразен контрационен лагер, унищожи свободата и демокрацията и затри хиляди съдби на невинни и достойни българи.

Честването на тази дата в София звучи зловещо и в контекста на факта, че от няколко години Руската федерация и нейният президент Владимир Путин официално са обявили във военната си доктрина страната ни за враг и неприятел, и непрекъснато отправят заплахи и налагат санкции към български държавници и граждани.

Действията на Столична община са и тежка провокация към народа на Украйна. Вече втора година украинците са обект на открита въоръжена, убийствена и разрушителна агресия от страна на същата тази армия, която избива и етнически българи, живеещи на територията на Украйна. Обект на терор и на отнемане на всякакви граждански права и свободи са и самите руснаци, а убийството на Алексей Навални само преди дни, е поредното доказателство, че търпимостта и толерантността към режима на Путин и неговата армия нямат място в европейската и натовска столица София.

v_terziev_23fevruari.jpg