Сряда, 15 Май 2024
           
Политика

Денков и Мария Габриел все още не са говорили за министрите след ротацията

   
Денков и Мария Габриел все още не са говорили за министрите след ротацията
  BGNES

Премиерът Николай Денков и Мария Габриел все още не са обсъдили състава на новото правителство и евентуални министерски рокади.

Това разкри самият Денков в Париж след срещата си с френския президент Еманюел Макрон. Той поясни, че уговорка за такива разговори е имало между него и Габриел още преди три седмици.

Премиерът коментира и меморандумът, който ПП-ДБ предложи за мандата на правителството след ротацията.

"Меморандумът е входна точка за разговори и преговори. Ние трябва да се фокусираме върху реформите - попълване на състава на антикорупционната комисия, промени в закона за съдебната власт, запълването на регулаторите. Как ще работят регулаторите ще е определящо за бизнес средата в България и как ще живеят хората", обясни Денков.

Той беше категоричен, че текстът на меморандума е бил изпратен няколко часа преди оповестяването му на Мария Габриел. "Предполагам, че тя го е изпратила предварително на Борисов и другите ключови лидери, подкрепящи правителството", коментира премиерът по повод твърденията, че документът е изненадал ГЕРБ-СДС и ДПС.

"От декември има липса на напредък точно по реформите, които сме поставяли в основната на развитието на страната и заради които съставихме това правителство. Целта на този меморандум е да върне фокуса точно върху тези реформи и приоритетите на това правителство", изтъкна още министър-председателят. И добави, че именно реформите са смисълът правителството да съществува.