Неделя, 28 Апр 2024
           
Развлечения

Почетна „Златна мечка“ за Мартин Скорсезе на „Берлинале“

   
Почетна „Златна мечка“ за Мартин Скорсезе на „Берлинале“

Филмовата легенда Мартин Скорсезе получи почетна "Златна мечка" за цялостен принос в киното на фестивала "Берлинале", съобщиха световните осведомителни агенции. 

С филмите, режисирани от Скорсезе през последния половин век, той разви истинска запазена марка, каза режисьорът Вим Вендерс в чест на 81-годишния Скорсезе.

Мартин Скорсезе винаги се е борил за независимост на творческите си идеи.[Мартин Скорсезе]
Getty ImagesСлед церемонията по връчването по почетната награда на фестивала беше прожектиран филма на Скорсезе от 2006 г. "От другата страна". 

Самият режисьор е оптимист за бъдещето на киното. "Не мисля, че то умира. Трансформира се", каза Скорсезе. "Гласът на отделния човек може да бъде чут както в ТикТок, така и в четиричасов филм, или в двучасов минисериал. Не мисля, че трябва да се страхувам от технологиите." Според него фестивалите като "Берлинале" са мястото, където могат да бъдат открити новите режисьори.[Мартин Скорсезе]
БТАСкорсезе спомена и начина, по който специалните ефекти във филмите влияят на живота на хората. "Те се отразяват на начина, по който мислите за живота. И може би, ако гледате същия филм 30 години по-късно, ще го видите променен. Всъщност филмът е същият, а вие сте се променили." 

Сред знаковите филми, режисирани от Мартин Скорсезе, са "Шофьор на такси", "Злокобен остров", "Бандите на Ню Йорк". 

През септември 2023 г. Скорсезе беше част от групата режисьри, критикуващи германския културен министър Клаудия Рот в отворено писмо заради обявената от Рот промяна в мениджмънта на "Берлинале". Скоро след това директорският тандем на фестивала Мариете Рисенбек и Карло Шатриан обяви почетната награда на американския режисьор.