Неделя, 28 Апр 2024
           
Коментари

Константин Мишев: Битката за външен министър е несериозна, погледнете историята

   
Константин Мишев: Битката за външен министър е несериозна, погледнете историята

Не е много сериозна битката на некоалиционните партньори за поста на бъдещия външен министър. Какъв е проблемът на ГЕРБ Денков да представлява дипломацията, след като премиер ще е Габриел? Въпросът задава бившият шеф на бюрото на „Свободна Европа“ в Ню Йорк и съветник на премиера Филип Димитров Константин Мишев. Той е категоричен, че министър-председателят може да води външната политика и без участието на министъра. 

Така например Филип Димитров призна Македония без "леката кавалерия" Стоян Ганев да знае... Външният министър тогава не знаеше също за светкавичното посещение на югославския премиер Панич в София. Да не изреждам всичко и други подобни ситуации.

Класически пример в тази посока обаче е посещението на съветника на Никсън - Кисинджър, в Китай и размразяването на отношенията на САЩ с тази държава, без знанието на Държавния секретар (външен министър) Уилиям Роджърс. И в нашата и в световната история има много подобни примери.  Глупаво е заради неизговорени позиции отново да се даде властта в ръцете на Румен Радев, предупреждава Мишев.