Неделя, 05 Май 2024
           
Свят

Никой не пожела да се състезава с Фон дер Лайен за поста ѝ

   
Никой не пожела да се състезава с Фон дер Лайен за поста ѝ

Само Урсула фон дер Лайен заяви до крайния срок днес в 13:00 ч. намерението си да ръководи Европейската комисия през следващия 5-годишен мандат. Тя ще наследи себе си, след като кандидатурата ѝ бе издигната от Християндемократическия съюз на Германия, който членува в Европейската народна партия (ЕНП).

Председателят на ЕНП Манфред Вебер е получил от ХДС предложение Фон дер Лайен да бъде водещият партиен кандидат. По правилата тази номинация е получила подкрепата на още две национални партии - от Полша и от Гърция. Не са били предложени други кандидати, се уточнява в съобщението, цитирано от БТА.

На пресконференция в Европейския парламент Вебер посочи, че предизборната кампания на ЕНП ще се основава на постиженията на Фон дер Лайен като ръководител на ЕК, сред които открои отговорите на пандемията и на войната в Украйна. Той съобщи, че неговата партия предлага в следващите години да има еврокомисар по въпросите на сигурността.

Последните пет години ме научиха какво Европа може да даде на своите граждани, заяви Фон дер Лайен. Тя отбеляза, че още при встъпването й в длъжност Великобритания е напуснала ЕС и е последвала пандемията. Успяхме да предотвратим дълбока рецесия, запазихме единството след руското нападение срещу Украйна. Путин се опита да ни изнуди със зависимостта ни от руския газ, но успяхме да превърнем предизвикателството във възможност, намерихме други доставчици, насочихме се към възобновяемата енергия и днес сме много по-устойчиви, добави тя.

Гражданите искат ЕС да участва повече в областта на отбраната. Те очакват сигурност по улиците, защита от бедност и болест, да знаят кой ще се погрижи за тях, когато остареят, всеки в обществото да се подчинява на правила и върховенството на закона да се спазва, медиите и съдебната власт да бъдат свободни, а корумпираните престъпници да понасят отговорност, обобщи Фон дер Лайен.

Предвижда се ЕНП да одобри нейната кандидатура на партийно заседание в Букурещ на 7 март. Председателят на ЕК ще бъде избран от Европейския съвет след изборите за евродепутати в началото на юни.