Сряда, 01 Май 2024
           
Коментари

Путин не иска истината за смъртта на Навални да стане факт

   
Путин не иска истината за смъртта на Навални да стане факт

Джордж Фридман, "Геополитикал фючърс"

Алексей Навални беше противник на руския режим и заради проблемите си беше изпратен в затвор - гулаг, както се наричаше при Съветския съюз - след като беше отровен предишната година. Затворът, в който е изпратен, се намира дълбоко в руската Арктика, където може да се очаква, че човек, който вече е отслабнал от отровата ще умре, което според руските доклади е станало малко преди миналия уикенд. Причината за смъртта не се съобщава, нито пък тялото му е предадено за погребение на съпругата или майка му - обичайна практика дори при обикновените престъпници. Причините за това може би са две. Едната е, че руският президент Владимир Путин не е искал лекарите да прегледат тялото и да установят причината за смъртта. Другата е, че Путин е решил, че трябва да сплашва и тероризира населението.

Разбира се, остава възможността Навални да е починал от естествена смърт, но ако това е така, защо да се действа по този начин?

Загадката е следната:

Русия отбеляза успех в Украйна. Интервюто на Путин с Тъкър Карлсън показа, че той най-малкото обмисля по-нататъшни завоевания на запад и на север от Украйна. Публичното отправяне на тази заплаха е военна отговорност. Неговият основен враг са Съединените щати, а въпросът за продължаване на американската помощ за Украйна е под въпрос. Обяснението тук е, че той вижда, че САЩ са най-малкото разделени по отношение на Украйна и най-много уморени от войната. Ако това е така, тогава той може би е стигнал и до заключението, че колкото по-опасна и безмилостна става Русия, толкова по-голяма е вероятността САЩ ще изберат да се откажат от проекта за Украйна. Тази седмица той има два полюса, на които да се опре. Едната е падането на важен украински град. Другият е, че е готов да прибегне до сталинизма, обвинявайки САЩ, че са го принудили да изпадне в това положение, допълнително подкопавайки позицията на САЩ.

За мен е ясно, че мислите му са насочени към Съединените щати и че иска да покаже готовността си за безмилостни действия. Това е ход с нисък риск, защото неуспехът просто запазва статуквото, като същевременно дестабилизира волята на САЩ. Разбира се, спекулирайки си мисля, че Путин е направил добре своите изчисления./БГНЕС