Понеделник, 29 Апр 2024
           
Свят

Съдът в Страсбург осъди Швейцария за случай на 'расово профилиране'

   
Съдът в Страсбург осъди Швейцария за случай на \'расово профилиране\'

Европейският съд по правата на човека постанови, че Швейцария е извършила расово профилиране в случай, свързан с чернокож мъж.

Решението е свързано с проверка на самоличността през 2015 г. в Цюрих, при която мъж с кенийски корени отказва да покаже на полицията личната си карта и трябва да плати глоба.

Мъжът оспорва глобата, но всички три съдебни инстанции се съгласяват с мотивите на отговорния полицейски служител, че мъжът е създал впечатление, че иска да избегне проверката.

Въпреки това, според швейцарската обществена телевизия SFR, Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е уважил жалбата и е установил, наред с други неща, нарушение на забраната за дискриминация, залегнала в Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ).

Съдиите бяха единодушни в мнението си, че проверката на самоличността е била дискриминационна и че швейцарските съдилища е трябвало да вземат това предвид при преразглеждането на глобата.

Според SFR съдът също така е бил наясно, че ситуацията е била трудна за полицейския служител. Той е трябвало да вземе бързо решение и го е направил без ясни правни насоки, цитира телевизионният оператор думите на съда.

Съдът заяви, че липсата на законови разпоредби относно расовото профилиране в Швейцария може да доведе до дискриминационни проверки на самоличността, каза телевизионният оператор.

Съдът определи делото като "случай на въздействие", което означава случай от особено значение за развитието на защитата на правата на човека. /БГНЕС