Четвъртък, 02 Май 2024
           
Политика

Кирил Петков: Искаме 50% разделяне на постовете в регулаторите, да са независими, а не партийни

   
Кирил Петков: Искаме 50% разделяне на постовете в регулаторите, да са независими, а не партийни
  BGNES

Меморандумът, който вчера изпратихме на ГЕРБ е една отворена позиция, а не ултиматум. Ние просто светнахме лампата и чакаме техните идеи и предложения. Това обяви по Нова ТВ лидерът на ПП Кирил Петков.

Главното в меморандума е, че искаме 50% разделяне на постовете в регулаторите Целта е никой да няма повече влияние там, а взаимно да се контролираме, за да може тези институции да са наистина независими. Три четвърти от властта, от която зависят важни решения за обществото не е в парламента и правителството, а е свързана с регулатори, като КЕВР, КЗК, СЕМ и др. Ние казваме, ако искаме да продължим заедно, то трябва да сменим тези регулатори, да минат новите кандидатури през тежки избори и никоя партия да няма превес в тях. Важно е никой политик да не може да вдига телефона на регулатор и да спира или променя решения. Ако има правилните хора в регулаторите, никой политик да не може да им въздейства. Притеснявам се когато имам усещането, че всички тези регулатори не работят в полза на хората. Това предлагаме на ГЕРБ. Избора на тези хора трябва да стане на светло, да се чуят отговорите на кандидатите, да има тест за интегритет. Първите 9 месеца ние направихме законите, а сега трябва да изберем хората, които да влезнат в тези регулатори и да бъдат независими. В тях да няма ярко оцветени лица, обясни Петков.

50% от нашите назначения ще бъдат направени така, че да гарантираме тези хора като независим. Проблемът е, че сега регулаторите у нас не са независими. Трябва да сме абсолютно равни с ГЕРБ, всеки да контролира другия. И да имаме право на вето, това е шанса да сме независими. Ако се стигне до избори, ще бъде само заради едно – ГЕРБ и ДПС се надяваха да имат две трети в регулаторите. А ние искаме никоя партия да няма контрол в тях. Това се отнася и до службите. От 9 месеца говорим тази тема. Регулаторите, ВСС и специалните служби трябва да са независими и да  работят за хората, изтъкна политикът.

Петков посочи отново, че вътрешния министър Стоянов не е на ПП, той е отговорност на ГЕРБ. Вярвам, че Стоянов ще отговори дали Мартин Нотариуса е сътрудник на МВР. Министрите ще се сменят, ако оставката им е поискана и от двете страни. Това правителство работи, добре, нека не го блокираме, допълни Петков.

Той акцентира, че парламентарната комисия за Нотариуса не може да стане прокуратура или съд, но целта е да излезе максимално истината на повърхността, така че прокуратурата и съда да действат реално. Призовавам специалният прокурор да разследва и да извади истината, да разследва дори и главния прокурор, настоя Петков.

Кирил Петков обясни и срещата си с бизнесмена Спас Русев. Познавал се с него от преди 10 години. Пили сокове, а Русев не е искал никаква услуга от него.