Събота, 27 Апр 2024
           
Политика

АКФ очаква избирателно разобличаване на прокуратурата по казуса с Нотариуса

   
АКФ очаква избирателно разобличаване на прокуратурата по казуса с Нотариуса

Случаят с Нотариуса и Пепи Еврото са били с протекция от високите етажи на властта. Тази позиция изрази пред БНТ Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд.

Бившият главен прокурор и настоящият се обвиняват взаимно в принадлежност към едната или другата група. Това трябва сериозно да ни притеснява, каза той. Институциите имат пълния инструментариум да разследват всички данни, според Янкулов.

По негови думи парламентарната комисия може да бъде полезна, ако си върши работата. Тя може да осъществява контрол и да одитира дейността на определени звена като КПКОНПИ, ГДБОП. От там може да излезе много полезна информация, изтъкна Андрей Янкулов.

Според него е имало изтичане на информация от ГДБОП. Нотариуса е разполагал с около 4-5 мобилни телефона. Партньорски служби могат да свалят трафичните данни. Всеобхватно трябва да се проверяват всички данни около групите, съветва Янкулов.

Според него няма как да се очаква обективно разследване, след като се оказва, че върховете на прокуратурата са замесени. По мнението му сме изправени пред криза в съдебната система.

Промяната в правосъдието със смяната на главния прокурор се дължи на пренареждане на задкулисните сили в съдебната система, според адвокат Андрей Янкулов. В момента се наблюдава някаква промяна и турбуленции, допълни той. Освен това не може да се очаква безпристрастно разобличаване на прокуратурата, по-скоро ще има избирателно разобличаване, по мнението на Янкулов.

Едва ли МВР има желание да каже дали Нотариуса е бил сътрудник на силовото ведомство. Сега е важно как ще се избере новият главен прокурор и там трябва да е насочено общественото внимание.