Събота, 27 Апр 2024
           
Развлечения

Скандал със сериал на Netflix за Александър Велики - показва го в хомосексуални отношения

   
Скандал със сериал на Netflix за Александър Велики - показва го в хомосексуални отношения
Мозайка с Александър Велики, която се намира в археологическия музей в Неапол

Гръцкият министър на културата Лина Мендони разкритикува сериала на Netflix за Александър Велики. Мендони определи продукцията като „изключително некачествена“, а съдържанието като „изпълнено с исторически неточности".

Коментарите на Мендони за Александър: The Making of a God дойдоха в разгара на скандала, предизвикан от представянето на романтичната връзка между Александър Велики и неговия довереник и приятел Хефестион. В статия в "Елефтерос типос" предаването е наречено "изопачаване на истината" и е обвинен филмът "Александър" на Оливър Стоун от 2004 г., че е започнал "пропагандна кампания за хомосексуалността на Александър", съобщи „Гардиън“.

Димитрис Нациу, председател на християнската православна крайнодясна политическа партия "Ники", нарече сериала "жалък, неприемлив и неисторичен" и заяви, че той цели "подсъзнателно да внуши идеята, че хомосексуалността е била приемлива в древността - елемент, който няма никакво основание".

По отношение на показаните в сериала отношения между Александър и Хефестион, Мендони каза: "В източниците не се споменава, че те надхвърлят границите на приятелството.“

"Понятието за любов в древността е широко и многоизмерно. Не можем да тълкуваме нито практиките, нито лицата, действали преди 2300 години, по нашите собствени мерки, по нашите собствени норми и предположения. В продължение на 2300 години Александър Велики никога не се е нуждаел, нито пък сега се нуждае от намесата на някой непоискан защитник на историческата му памет или, още повече, на неговата личност и морален авторитет."

Когато Нациу попита дали правителството ще предприеме действия срещу Netflix, министърът на културата заяви, че подобна стъпка би била противоконституционна. Конституцията на Гърция защитава свободата на изкуството още от началото на XIX век.

"Министерството на културата не упражнява цензура, не извършва действия, които водят до наказателно преследване или забрана, не манипулира, не ограничава, не контролира разпространението на информация и идеи нито превантивно, нито репресивно", каза Мендони.

"Вдъхновението на творците, личното тълкуване и преценката на хората очевидно не могат да бъдат подложени на регулаторен режим и контрол, нито пък да бъдат управлявани от съдилищата или вкарвани в тях. Вместо това то се оценява и преценява от всеки един от нас, от международната общност. По този начин се оценява и Netflix", каза министърът на културата. /БГНЕС