Неделя, 28 Апр 2024
           
Коментари

Юлиян Попов: Трябва реформация на социално поносимата цена

   
Юлиян Попов: Трябва реформация на социално поносимата цена

"Трябва реформация на социално поносимата цена. За целта-законодателни промени. Декарбонизацията да се извършва в синхрон с индустриалните предприятия. Електрификацията на отоплението е неизбежен процес". Това заяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов по време на дискусия с Министерството на енергетиката.

"Трябва сериозна реформация на социални поносимата цена, защото тази цена е антисоциална-облагодетелства богатите. За целта трябват законодателни промени", смята министърът.

Той бе категоричен, че трябва да електрифицираме транспорта, но и отоплението. "Електрификацията на транспорта вече се случва, но трябва и и на отоплението, защото електрификацията на отоплението е неизбежен процес", подчерта министърът.

Относно плана за декарбонизация Юлиян Попов подчерта, че МОСВ работи с най големите индустриални предприятия относно реализацията ѝ.

"Тук е важно да подчертаем, че декарбонизацията трябва да се осъществява в синхрон с индустрията", коментира екологичният ни министър.

Ива Петрова, заместник-министърът на енергетиката, също засегна темата за декарбонизация, като заяви, че в пътните карти за нейната реализация се залага визията, че до 2025г. България ще продължава да разчита на съществуващите мощности. "Постепенно въглищните производства започват да се заместват от възобновяемите източници. В краткосрочен план се предвиждат съхранение на батерии, в дългосрочен-мощности като ПАВЕЦ", смята заместник-министърът.

Тя допълни, че трябва да има сигурни доставки на достъпни цени за всички потребители. “В този контекст мисля, че се справяме”, смята Петрова.