Неделя, 28 Апр 2024
           
Коментари

Тагарев: Путин продължава да разчиства пространството от идеологическа опозиция

   
Тагарев: Путин продължава да разчиства пространството от идеологическа опозиция
  BGNES

"Не беше неочаквана новината за смъртта на Навални, имаше опит за неговото убийство, а след като се върна от Русия беше поставен в тежки условия. Все още не е ясно къде се намира тялото му. Путин продължава да разчиства пространството от идеологическа опозиция, която би могла да бъде заплаха за Кремъл. Той не търпи такава, а действа агресивно. Противодействие не се толерира и се унищожава още в зародиш."
Това заяви пред Nova News военният министър Тодор Тагарев.

По думите му руският президент за пореден път доказва, че е готов да направи всичко, за да не се поставя под въпрос неговата власт. "Путин прилага сила и манипулация на информационното пространство и това му върши работа. В дългосрочен план стои въпросът дали празният хладилник няма да надделее във вижданията на руснаците. Санкциите работят, а голяма част от бюджета на Русия отива за финансиране на военния потенциал." - посочи Тагарев.

Според него всяка страна членка на НАТО трябва да развива отбранителния си потенциал и всеки съюзник да отделя минимум 2%. "На север има ясно разбиране за риска и затова не се прави на въпрос колко се дава за отбрана. Тази година задминаваме 2% и тези разходи ще се увеличават. Около 1/3 от тях са за придобиване на нови въоръжения, модернизация и строеж на инфраструктура. Въпросът е дали отбранителната индустрия е готова да достави желаните количества, необходим ни е по-голям капацитет." - коментира Тагарев. Той допълни, че по-скоро ЕС се насочва към гаранции, че антируските санкции ще бъдат изпълнявани, отколкото към налагането на нови такива.

"16-те самолета F-16 ще съставят нашата бойна авиация. Около март 2025 г. очакваме първите самолети, въпросът е дали ще сме готови да ги посрещнем. Развитието на инфраструктурата е сложен проблем, с голямо забавяне е тръгнало строителството. Едва през септември 2020 г. е сключен първият договор. Продължаваме да получаваме заявки за изменения на заданията. До края на тази година трябва да приключи строителството. БТР-ите за Украйна все още са тук, защото е сложна операция. Говорим за големи влакови композиции, които трябва да се осигурят." - каза още министърът.