Понеделник, 29 Апр 2024
           
Коментари

Христо Хинков: Спрях конкурси за директори на болници заради натиск

   
Христо Хинков: Спрях конкурси за директори на болници заради натиск
  BGNES

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков заяви, че е спирал и конкурси за директори на лечебни заведения, въпреки че изтичат мандатите. По думите му, това се е случвало под натиск.

„Повечето директори на държавни болници са неслучайни хора, аз съм спирал конкурси за назначаването на нови под натиск – бях помолен за това от вицепремиера Мария Габриел и от премиера Николай Денков. Най-вероятно искат следващият министър с друг мандат и с други възможности да проведе тези конкурси.“ - каза министърът на здравеопазването.

Той уточни, че ставало въпрос за 10-15 болници, където мандатите на директорите изтичат по график от март нататък.

„Може би тяхното настояване беше принципно, в смисъл че не е хубаво конкурсите да се провеждат от министър, който възнамерява да си подаде оставката. Зад мен не стоят политически сили. Аз съм член на ДСБ. Тези конкурси трябва да се проведат поне два месеца преди да изтичат мандатите на директорите на болници. Според мен голяма част от директорите на големи болници са назначавани по политически причини. Много интереси се преплитат, за много пари става въпрос. Парите, които отиват в здравната каса след това отиват в болниците и това трябва да се проследи и да се види до каква степен болниците се управляват обективно. Трябва да ви кажа, че една голяма част от държавните болници, тоест в с около 85% акционерно участие на държавата, са в лошо финансово състояние.“ - каза още Хинков.

Той обясни, че на заседание на здравната комисия голяма част от депутатите са гласували да си оттегли заповедта за уволнението на шефа на „Пирогов".

„Това говори, че наистина д-р Димитров има широк гръб“, каза здравният министър.