Сряда, 01 Май 2024
           
Свят

Семейството на Навални очаква официална информация за причината за смъртта му

   
Семейството на Навални очаква официална информация за причината за смъртта му

Руските следователи все още не са установили причината за смъртта на Алексей Навални и не е ясно колко време ще отнеме, за да бъдат направени официални заключения, е било съобщено на майка му, каза говорителката на Навални Кира Ярмиш в понеделник, цитирана от Ройтерс.

Навални, 47-годишен бивш адвокат, изпадна в безсъзнание и почина в петък след разходка в наказателната колония "Полярен вълк" в Харп, в Ямало-Ненецкия федерален окръг, на около 1900 км североизточно от Москва, където излежаваше 30-годишна присъда, съобщиха от затвора.

На майката на Навални, Людмила, беше казано в събота в затворническата колония, че той е починал от "синдром на внезапна смърт", неясен термин за различни сърдечни заболявания, които завършват със смърт, според екипа на Навални.

Говорителката на Навални, Кира Ярмиш, каза, че на 69-годишната му майка и на адвокатите им е казано, че официалната проверка на причината за смъртта е удължена и че не е ясно колко време ще отнеме.

"Причината за смъртта е "неустановена", каза Ярмиш, добавяйки, че руските власти лъжат и забавят информацията.

Майка му и адвокатите му не бяха допуснати в моргата в понеделник в арктическия град Салехард близо до затворническата колония, където според властите той е паднал мъртъв, каза Ярмиш.

"На въпрос дали тялото на Алексей е там, служителите не отговориха", каза Ярмиш.