Петък, 03 Май 2024
           

Върнаха китара на Пол Маккартни, изгубена преди 54 години

   
Върнаха китара на Пол Маккартни, изгубена преди 54 години

Китара, купена от Пол Маккартни за 30 паунда през 1961 г., е била върната на бившия бийтълс след глобално търсене на баса Höfner - в отлична форма.

Инструментът, купен от Маккартни преди изгряването му на върха на славата и според сведенията и негов любим, е видян за последен път, когато "Бийтълс" записват последния си издаден албум Let It Be преди 54 години.

Миналата година започна издирване на изчезналия бас с форма на цигулка - Höfner 500/1, произведен в Германия, а във вторник Руайдри Гест, сподели снимка в социалните мрежи, твърдейки, че притежава този неуловим инструмент. Гест заяви, че го е наследил и добави, че оттогава той е върнат на първоначалния си собственик.

"На моите приятели и роднини, аз наследих този предмет, който беше върнат на Пол Маккартни. Споделете новината", написа той в социалната мрежа X.

Бас китарата на Маккартни, която сега може да струва до 10 млн. паунда, се превърна в синоним на универсалния музикант в ранните дни на групата. Басът е закупен в началото на 60-те години на миналия век, когато никому неизвестната група обикаля нощните клубове в Хамбург, Германия.

Представител на Маккартни заяви: "След стартирането на миналогодишния проект "Изгубеният бас" бас китарата Höfner 500/1 на Пол от 1961 г. беше върната.

"Китарата е заверена от Höfner и Пол е невероятно благодарен на всички, които са участвали в това."

По-рано Маккартни е казвал, че се е "влюбил" в инструмента, защото за разлика от много електрически китари той имал симетрична форма. "За около 30 паунда намерих този бас комбиниран с цигулка на Höfner", каза 81-годишният Маккартни. "И на мен, понеже бях левичар, ми изглеждаше по-малко глупава, защото беше симетрична. И след като я купих, се влюбих в нея".

Маккартни я използва за изпълнения на живо между 1961 и 1963 г., преди окончателно да изчезне малко преди Бийтълс да се разделят през 1970 г.

Хьофнер помогна за необичайното търсене на инструмента на Маккартни, като създаде хаштага #tracingthebass, насърчавайки хора от цял свят да помогнат за намирането му.

Изпълнителният директор на Höfner Ник Уас заяви пред Sunday Telegraph: "През годините съм работил в тясно сътрудничество с екипа на Пол Маккартни и когато съм се срещал с него, сме разговаряли за първия му бас Höfner и къде би могъл да бъде той днес.

Пол ми каза: "Хей, понеже си от Höfner, не можеш ли да ми помогнеш да намеря баса си?". И това даде началото на това епично издирване".