Вторник, 30 Апр 2024
           
Коментари

ЕС за смъртта на Навални: Отговорността е изцяло на Путин

   
ЕС за смъртта на Навални: Отговорността е изцяло на Путин

Президентът на страната-агресор Русия – Владимир Путин, носи отговорност за смъртта на руския опозиционен политик Алексей Навални. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел в своя публикация в платформата Х.

"Шокиран съм от съобщенията в медиите за смъртта на Алексей Навални, много смел човек, който посвети живота си на спасяването на честта на Русия, давайки надежда на демократите и гражданското общесто“, пише Борел.  

„Докато чакаме по-нататъшна информация, нека е ясно: отговорността за това е изключително на Путин", допълва той.

От своя страна председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Путин се бои най-много от инакомислието на собствения си народ:

„Дълбоко разтревожена и натъжена съмч от новината за смъртта на Алексей Навални.
Путин не се страхува от нищо толкова много, колкото от инакомислието на собствения си народ.
Мрачно напомняне за това какво представляват Путин и неговия режим.
Нека се обединим в нашата борба за защита на свободата и сигурността на онези, които се осмеляват да се изправят срещу автокрацията.“

По-рано днес руската Федерална служба за изпълнение на наказанията публикува официално съобщение, че Алексей Навални е починал в наказателната колония №3, известна както "Полярен вълк", в село Харп в Ямало-Ненецкия автономен окръг на Русия.

Официалната версия е, че Навални се е почувствал зле след разходка. Известно е обаче, че той беше подложен на поредица от физически и психически изтезания в руските затвори. Липсва информация от независим източник за обстоятелствата около смъртта му. 

Faktor.bg