Събота, 27 Апр 2024
           
Новини

МВР и МОСВ си партнират по проект за повишаване на готовността за реагиране при горски пожари

   
МВР и МОСВ си партнират по проект за повишаване на готовността за реагиране при горски пожари
  МВР

Министрите на вътрешните работи и на околната среда и водите присъстваха на подписването на договора на стойност близо 170 млн. лева, финансиран по програма „Околна среда“ 2021-2027

„Основната цел на проекта е намаляване на риска от горски пожари, осигуряване на необходимата защита на населението и на природните ресурси и не на последно място - формиране на защитно поведение у хората“, заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов при подписване на договора на стойност близо 170 млн. лева, финансиран по програма „Околна среда“ 2021-2027. Той поздрави екипа от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“  за работата по реализирането на този изключително сериозен проект, свързан със закупуването на автомобили, технически и защитни средства и провеждането на обучения на граждани.

По думите на министъра на околната среда и водите проектът е много важен както за двете министерства, така и за България: „Тази сериозна екипировка ще даде възможност на страната ни да се справя със сериозния проблем с горските пожари предвид климатичните промени, ще има и капацитета да помага на съседни“. Той открои важността на въпроса за превенцията и припомни много бързата и компетентна реакция на МВР при наводнението в Царево. „От гледна точка на това какви биха могли да бъдат щетите тогава, ще си дадем ясна сметка колко важна е както техниката, така и тази удивителна подготвеност, която демонстрираха тогава служителите на МВР“.

Благодарност за продължаване на партньорството с колегите от Министерство на околната среда и водите отправи директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов, след като положи подпис под документа заедно с Галина Симеонова - главен директор на ГД „Оперативна програма околна среда“. „Този проект е ключов от наша гледна точка, защото с придобиването на толкова голям брой пожарни автомобили ще можем да реагираме с надеждни и съвременни автомобили и да се намесваме изключително бързо, когато възникват пожари“, поясни главен комисар Джартов и допълни, че дейностите надграждат предходен проект, реализиран съвместно с МОСВ, адресиращ риска от наводнения, при който бяха обучени повече от 90 000 души.

„Този проект въплъщава споделения ни ангажимент за укрепване на капацитета на България и Европа за предотвратяване и реагиране на опасностите от горски пожари. Мисия от първостепенно значение за защитата на населението на страната, опазването на околната среда и осигуряване на общото ни бъдеще. Приемайки проактивни мерки сега, допринасяте за смекчаване на последиците от бъдещи бедствия. Благодарим ви и успех!“, се казва в поздравителния адрес от Анес Монфре - началник на отдел „България, Унгария и Словения“, ГД „Регионална и селищна политика“ при Европейската комисия, изпратен по повод подписването на договора и стартирането на изпълнението на проекта.

Бюджетът на проект „Повишаване техническата обезпеченост и капацитета на структурните звена на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и подготовка на населението за реагиране при горски пожари“, финансиран по програма "Околна среда" 2021-2027, е в размер на 169 964 168.99 лв. Срокът за изпълнение на заложените дейности е 60 месеца. Предвижда се да бъде реализирана доставка на 385 автомобила за пожарогасителна и оперативна дейност, 67 мобилни системи за гасене на горски пожари, 6000 комплекта лични предпазни средства, 1500 въздушно-дихателни апарати, 11 000 шлангове и 450  турбоструйници, 28 компресорни инсталации, 23 стенда за въздушно-дихателни апарати, както и шест резервоара за вода за гасене с хеликоптери.

Част от финансирането по проекта е за адаптиране и оборудване на съществуващите шест центъра на ГДПБЗН за подготовка на населението за действия при наводнение. След приключване на надграждането им, те ще могат да бъдат използвани за провеждане на обучения и тренировки, свързани с реакция при горски пожари. В рамките на проекта ще бъдат обучени 26 860 човека и ще бъдат разработени учебни и информационни материали.