Сряда, 01 Май 2024
           
Развлечения

Род Стюарт продаде каталога си за почти $100 млн.

   
Род Стюарт продаде каталога си за почти $100 млн.

Певецът Род Стюарт продаде издателските и звукозаписните права върху музиката от каталога си за почти 100 млн. долара.

За тази сума Iconic Artists Group на бизнесмена Ървинг Азоф е придобила правата върху каталога на Стюарт, известен с хитове като Sailing и Maggie May, както и някои права върху името и лика му.

Преди по-малко от седмица Sony обяви сделка за придобиване на половината от правата за запис и издаване на каталога на Майкъл Джексън от неговите наследници. The New York Times определи стойността на каталога на изпълнителя на Thriller на 1,2 млрд. долара или повече, а според американското списание Billboard от Sony са платили най-малко 600 млн. долара.

От няколко години музикалните права се превърнаха в процъфтяващ пазар след вълната от продажби, които позволиха на изпълнители като Боб Дилън, Брус Спрингстийн и Нийл Йънг да реализират печалба от каталозите си. В ерата на стрийминга това са привлекателни дългосрочни активи за инвеститорите. 

Собствениците на издателски права върху дадена песен получават финансова възвръщаемост за всяко излъчване, продажба на албуми или използване в реклами и филми. Правата за запис уреждат възпроизвеждането и разпространението на произведенията.

Източник: БТА