Понеделник, 29 Апр 2024
           
Политика

Парламентът гласува за над 100 хил. лв. помощ за Украйна

   
Парламентът гласува за над 100 хил. лв. помощ за Украйна

С гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС Народното събрание ратифицира решение, с което България се включва с 60 хил. евро (117 350 лв.) в програма на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Предложението не получи подкрепата на "Възраждане", БСП и непринадлежащите към парламентарни групи, а депутатите на "Има такъв народ" не се включиха в гласуването, пише Дневник.

Гласуването не е окончателно, а срокът до следващото четене беше съкратен на три дни. Както обичайно при теми, свързани с подкрепа за Украйна, дебатът в пленарната зала беше превзет най-вече от "Възраждане", но и с активното участие на БСП.

Мнозинството зад управлението посочи, че помощта от 60 хил. евро е израз на солидарността на България към Украйна. Това беше интерпретирано от "Възраждане" и БСП като цена, която страната плаща, за да се чувства европейска.

"Аз мога да вдигна мизата и да предложим да станем и американци, някои вече са канадци. Само да знаем каква е тарифата, ако кажем, че за 60 хил. евро ставаме повече европейци", каза председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Аз искам да бъда повече българин и затова ще бъда против", каза Иван Ченчев от БСП. Противопостави финансовата подкрепа за Украйна с необходимостта от изграждане на Национална детска болница и подпомагане на спортисти.

В отговор Явор Божанков от "Продължаваме промяната - Демократична България" посочи, че сравненията на Ченчев са грозен популизъм. Каза още, че освен израз на солидарност, помощта за Украйна помага на българската икономика. "България печели много. Военното ни производство е на ниво, на което не е било. На всеки е ясно какви са постъпленията в хазната. Да спекулирате с това е абсолютен популизъм".

Кристиан Виненин от БСП обяви, че партията му подкрепя хуманитарната помощ за населението на Украйна, "което безспорно страда от тази война". Изрази обаче опасения, че не е ясно за какво и къде ще бъдат насочени средствата, какъв контрол ще има България върху изразходването им.

"Възраждане" отиде много по-далеч: "Западът, който загива като ценности, води тази война чрез Украйна. Вие оказвате помощ не за Украйна, а за международния финансов спекулативен капитал, който ползва Украйна", каза Златан Златанов. Подкрепи го колегата му Ивайло Чорбов: "Ние помагаме на една шайка бандити на Световното задкулисие, което срива и Съединените щати".